Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sparta&Co kurucu ortağı Taner Özarslan BloombergHT'de Aslı Şafak'ın Günden Kalanlar programına konuk oldu. Geçtiğimiz 4 senede dolar yatırımcısının TL yatırımcısına göre 8-9 puan fazla kazandığını kaydeden Özarslan, TCMB'nin sıkı para politikasıyla TL'nin kuvvetlendirilebileceğini kaydetti. Özarslan şunları aktardı:

"Dolar/TL 2013'ün sonundan bu güne kadar, 4 sene boyunca ortalama yüzde 19 değer kazanmış. Bunun üzerine bir Döviz faizi eklerseniz yüzde 23'ler civarında bir net getiri elde etmiş olursunuz. TL tarafında kalsanız ne olurdu? Faizler yüzde 8'lerle başladı, 14-15'lere kadar yükseldi, neti yüzde 12-13'tür. Demek ki, döviz yatırımcısı TL yatırımcısına göre her sene yüzde 8-9 puan fazla kazanmış."

 

Peki Türkiye'de bu durum nasıl değişir?

"Cari açığın çok azalması lazım. Dünya'nın paradaki bolluğuna devam ediyor olması lazım. Jeopolitik tansiyonun yükselmemesi ve ya düşmesi lazım. Bunların olacağına inanıyorsanız döviz ve ya TL arasındaki seçiminizi ona gçre değiştirebilirsiniz. Ama bunlar masadaysa, döviz tarafının kuvvetlenme olasılığı daha fazla olur."

MB'nin sıkı para politikası "riski" durdurabilir

"Dövizin kuvvetlenme riskini TCMB'nin sıkı para politikası durdurabilir. Merkez Bankası (MB) para politikasında daha sıkı olup enflasyonu aşağı çekmeye çalışırsa, uzun vadede genel enflasyon aşağı düşüyor ve bu sefer TL faizleri aşağı gelmeye başlıyor. Onunla beraber döviz de sakinleşiyor. Yabancı yatırımcı da buradaki reel faiz iyi demeye başlıyor."