Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank gelieşn piyasalar Döviz stratejisti Piotr Matys'in kaleme aldığı küresel ekonomi ve piyasalar raporunda, ABD hazine tahvili faizlerinin Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) paraları üzerinde baskı oluşturduğu ifade edildi.

ABD tahvil faizlerinde bu yılki sert yükselişin doların tüm CEEMEA paraları karşısında yükselişinde etkili oldupu belirtilen raporda, 10 yıl vadelilerin faizinin yüzde 3 psikolojik eşiğine dayandığı işaret edildi.

Raporda, ABD tahvillerinde söz konusu yüzde 3'lük eşiğin aşılmasının “ABD tahvili faizlerinde birkaç on yıldır süren aşağı yönlü trend sona erdi.” gibi manşetlere neden olacağı belirtildi. Buna karşın kuruma göre 10 yıllıkların faizinin uzun vadeli trendinde temel bir değişimin işareti yüzde 3.05 – 3.10 direnç bölgesinin net bir şekilde aşılması durumunda gelecek.

Buna karşın raporda göre kurumun tahvil stratejisi takımına göre ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri bu yıl önemli bir zirveyi görmeye çok yakın ve yı lsonuna kadar yüzde 2.50 seviyesine gerileyecek.

Matys'in mevcut tavsiyesi, 10 yıllıkların faizinin dört yıldan uzun bir süredir ilk kez yüzde 3 seviyesini “test etmeye/kırmaya hazırlandığı” şeklinde pozisyon alınması yönünde.

Kurumun Türk Lirası'na ilişkin değerlendirmesinde piyasadaki erken seçim iyimserliğinin kurda kısa vadeli geri çekilmeyi desteklediği, bununla birlikte Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü toplantıda lirayı yeterli sıkılaştırma ile destekleyip desteklemeyeceği gibi konulara değinildi.