Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

Hisse senetleri sanayi ve teknoloji şirketlerindeki satışların derinleşmesiyle, "sert" düştü. Ana göstergeler, boğa piyasasının kazanlarına gelen satışların yenilenmesiyle, geriledi. 10 yıllık hazine tahvili getirileri 4 yıldır ilk kez yüzde 3'e çıktı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 2 haftadan uzun zamandır en büyük düşüşü olan yüzde 2.5 kadar geriledi. Sanayi şirketi öncülerinden Caterpillar hisseleri, yöneticilerin ilk çeyreğin şirket performansı açısından en iyi dönem olduğunu beyan etmesiyle, negatife döndü. Nasdaq 100 Endeksi, Alphabet'in varlık harcamalarındaki yükselişle hisseler yüzde 5'den fazşla değer kaybetti. Yatırımcılar yükselen 10 yıllık hazine tahvil getirilerine ve diğer varlıklar açısından ene gibi sonuçları oalbileceğine odaklandı. Dolar Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra gevşedi. Ham petrol varil başına 67 dolara düştü. Altın yükseldi.

Commonwealth Financial Network'ün Baş Yatırımcısı Brad McMillan "Tüm bu olanların ardındaki itici güç olarak düşündüğün şey, faizlerin yüzde 3'ü zorlaması. Faizler normalleşmeye başlarsa, hisselerde değerlenme olabilir" dedi.

Yatırımcılar, yükselen emtia fiyatlarının uzantısı olarak yükselen tahvil getirilerini ve geniş anlamda ekonomi üzerine enflasyon etkisine dair endişeleri değerlendiriyor. Öte yandan piyasa faiz oranlarındaki volatilite düşük kaldı ve bu senenin başında yüksek seyreden hisse fiyatları dalgalandı. Yatırımcılar, borç alma maliyetlerindeki yükselişin hisselerdeki gerilemeyi durdurmak için yeterli olmayacağı görüşünde. ABD'nin Pazartesi Rusal'a uygulanacak yaptırımları kaldırabileceğinin sinyallerini vermesinin ardından alüminyum, 2005'ten bu yana en yüksek düşüşünü kaydetti. Hong Kong'da işlem gören Rusal hisseleri tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saatiyle 3:05'te yüzde 1.4 geriledi. Dow Jones Endeksi yüzde 1.9 ve Nadaq Bileşik Endeksi yüzde 1.7 düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi çok fazla değişiklik göstermedi, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi altı günlük tırmanışı sürdürdü ve yüzde 0.4 yükselişle 11 haftanın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi 3 ayın zirvesine çıktıktan sonra yüzde 0.2 geriledi.

*Euro yüzde 0.2 değer kazandı ve 1.2238 dolardan işlem gördü.

*Japon Yen'i yüzde 0.1 yükseldi ve dolar başına 108.60'dan işlem gördü.

Tahviller

*10 yıllık Hazine tahvil getirileri, 2014'ten bu yana ilk kez yüzde 3 trendini kırdıktan sonra, 1 baz puan yükselerek yüzde 2.99'a çıktı.

*Almanya 10 yıllıklar çok fazla değişmedi ve yüzde 0.63'te kaldı.

Emtia
*Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 1.3 düştü ve varil başına 67.73 dolardan işlem gördü.

*Altın yüzde 0.3 değer kazandı ve ons başına 1,328.39 dolardan işlem gördü.

(22:30'da güncellendi)