Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim kararını açıklamasıyla geçen hafta 4.09'lardan 4'lere gerileyen kur yeni haftada 4.10'a yükseldi. Euro da 5.01 TL'nin üzerinde seyrediyor. ABD verilerinin ardından kur 4.10'dan 4.09'un altına gevşedi.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 3 seviyesine yaklaşması ve dolar endeksindeki yükseliş eğilimi TL'de baskıya neden oldu.

Bu hafta TCMB'nin kararı piyasaların radarında olacak. Birçok piyasa oyuncusu Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmesini bekliyor. Bloomberg HT Araştırma’nın anketine katılan toplam 21 kurumun medyan beklentisi; geç likidite penceresinde 50 baz puan artış yapılması yönünde.

TCMB VE DOLAR BEKLENTİSİ

Atlas Portföy Fon Yöneticisi Cem Şekerci Bloomberg HT'ye faiz artışının TL'yi rahatlatacağını söyledi.

Dolar/TL 'de dünkü yükselişle erken seçim rallisinin geri verildiğini belirten Şekerci "Merkez Bankası kura değil, enflasyon geçişkenliğine bakacaktır ama son Merkez toplantısından itibaren Lira dolar karşısında yaklaşık olarak %7.5, sepet karşısında % 5 değer kaybetti. Petrolde 64 dolarlardan 75 dolara geldik. Bunların hepsi enflasyon görünümünü negatif etkileyecek. Bu nedenle MB'nin 25-50 baz puanlık faiz artışı muhtemel duruyor." diye konuştu.

Şekerci daha yüksek bir faiz artırımının TL'yi çok rahatlatacağını, hiç artırım olmaması durumunda ise 4.10 seviyelerinin üzerinde kalıcı fiyatlama olabileceğini ifade etti.