Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalarda genel beklenti faiz oranlarının artması yönünde, ancak faiz artışı beklemeyenler de var. Uzmanlar olası faiz artışının piyasaya etkisinin kısa vadeli olacağının da altını çiziyor.

Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye bu toplantıda faiz artışı beklediğini, etkisinin 'nötr' olacağını belirtti. Sarı "yarım puanlık faiz artışı olabilir. Bu da piyasa açısından daha nötr karşılanır. 50 baz puanın üzerinde artış ise kurun bir miktar daha aşağı gelmesine neden olabilir." yorumunu yaptı.

Dolarda yükselişin Merkez Bankası'nın çözeceği bir sorun olmadığını belirten Sarı "Kısa vadede TL'nin hareketini etkileyecektir, uzun vadede enflasyon düşüşünden bahsetmedikçe Merkez'in önlemleri sadece morfin etkisi yapacaktır. Kısa vadede siyasetin MB üzerinde faiz artırmaması yönündeki isteklerini göz önüne aldığımızda piyasa şu an MB kararına mercek altında bakıyor. Merkez Bankası siyasilerden etkilendi mi buna bakacak." ifadelerini kullandı.

"50 BAZ PUANIN ÜZERİ DAHA ETKİLİ OLABİLİR"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye TCMB'den faiz artışı ihtimalinin arttığını belirterek "enflasyonun yüksek seviyede olması, kur artışının enflasyonu çift hanede üzerinde tutacağı gibi gelişmeler Merkez'i faiz artışına itecek gibi görünüyor. Ortalama beklenti 50 baz puan civarında bir artış. 50 baz puanın üzerinde olursa TL açısından etkisi daha fazla olabilir ama herhalde  50 baz puan olacaktır" dedi.

Faiz adımının enflasyon açısından kısa vadede resmi değiştirmeyeceğini belirterek "TL'ye istikrar getirme amaçlı bir hamle gibi gözüküyor. Bu tabii ki yeterli olmayacaktır. Enflasyonda yapısal önlemlerin gelmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

FAİZ ARTIŞI OLMAZSA...

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan Cuma günü yolladığı notta TL’nin son değer kazancı çerçevesinde Merkez Bankası’nın bu ayı pas geçeceğini öngördü.

Erkan faiz artışı olmazsa, kurun bir miktar yukarı etkilenebileceğini belirterek "Erken seçim açıklaması sonrasında kur 4,00 bandına yaklaşsa da, teorik anlamda yapabileceğini pratikte yapamadı ve daha aşağılara inemedi. Bu açıdan, TL’de değer kaybının devamının biraz da TCMB’nin TL’yi destekleyici adımlar atmasıyla sağlanması gerekliliği durumu ortaya çıkıyor. Piyasalarda büyük bir satış beklemeyiz, ancak faizlerdeki yukarı doğru eğilim korunabilir ve kur yükselişine Borsa biraz kar realizasyonu ile reaksiyon verebilir.
 
TCMB bu şartlarda faiz artışı yaparsa TL’ye biraz daha destek olabilir. Bu adım proaktif bir adım olarak değerlendirilir ve kurdaki anlık gelişmelere göre değil, enflasyon trendi ve beklentilerine göre karar verildiğini gösterir." ifadelerine yer verdi


Merkez Bankası'nın kararı yarın açıklanacak.