Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Dolar Çarşamba günü rallisine yeniden başlarken ve üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken, gösterge ABD Hazine tahvillerinin faizi yükselişini yüzde 3 seviyesinin üzerine taşıdı. Hisse senetleri üzerindeki baskı, yatırımcıların bir dizi şirket karını hazmetmeleri ile birlikte arttı.

Dolar önemli para birimlerinin neredeyse tümü karşısında değer kazandı ve euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yarınki faiz kararı öncesi en fazla kaybeden para birimleri arasında yer aldı. Avrupa ortak para birimindeki düşüş, bölge hisse senetleri için bir destek oluşturmadı ve Stoxx Europe 600 Endeksi, Salı günü aralarında Caterpillar Inc. gibi bazı önemli şirketlerin kar tahminlerinin fazla iyimser olmamasının ardından, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları ve MSCI Asya Pasifik Endeksi ile birlikte aşağı yönde hareket etti.

Dolardaki yukarı ivme, şimdilerde en popüler işlemlerin çoğunun üzerinde yeniden düşünülmesi gerekliliğini getiriyor ve hisse senedi yatırımcılarına, artan faizlerin ve küresel ticarete yönelik tehditlerin piyasaları sarmasının ardından, mücadele edilmesi gereken diğer bir faktör daha oluşturuyor. Traderlar biraz rahatlamak amacıyla şirket karlarına bakıyorlar, ancak teknoloji şirketlerinden ve önde gelen sanayi şirketlerinden gelen karışık sonuçlar, büyüme görünümü konusunda Wall Street'in sinirlerini yatıştırma konusunda fazla etkili olamıyor.

Çarşamba günkü hareketler, tamamen riskten kaçınma eğiliminden kaynaklanmadı, ancak aralarında altın ve yenin bulunduğu köklü güvenli liman varlıkları geri çekildi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 68 doların altına inerken, sanayi metallerinin büyük kısmı geri çekildi. Gelişen piyasa paralarının çoğu, Güney Afrika randı öncülüğünde zayıfladı. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın borç verme faizlerinden birini yükseltmesine karşın kazancını tersine çevirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü GSYH rakamları açıklanacak.

*Kar sezonu devam ediyor. Karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Amazon.com ve Samsung yer alıyor.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Yatırımcılar, yetkililerin Haziran ayındaki toplantı için teşvik planlarında bir değişikliğe hazırlanıp hazırlanmadıkları yolunda işaret arayacak.

*Japonya Merkez Bankası (BOJ) Cuma günü politika kararını açıklayacak ve çeyrek dönem görünüm raporunu yayınlayacak.

*Kuzey ve Güney Kore liderleri Cuma günü bir araya gelecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:36'da yüzde 0.8 aşağıdaydı ve bu bir ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü işaret ediyor.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 geriledi ve kayıplarını beşinci güne taşıyarak iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.2 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.1 düşüşle yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 tırmanarak yaklaşık 15 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 gerileyerek 1.2174 ile yaklaşık 15 haftanın en düşük seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1.3939 ile yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 109.23 seviyesine indi ve düşüşünü altıncı güne taşıyarak 11 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 3.02 ile dört yılı aşkın sürenin zirvesine tırmandı ve yükselişini sekizinci güne taşıdı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.64 ile yaklaşık yedi haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.558 ile sekiz haftanın zirvesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşerek varil başına 67.38 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Bakır yüzde 0.1 tırmanarak pound başına 3.17 dolar ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Altın yüzde 0.8 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerel ons başına 1,319.37 dolar ile beş haftanın en düşük seviyesine indi.

(16:15'te güncellendi)