Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ve Ekonomist Bora Tamer Yılmaz, Bloomberg HT'deki Küresel Piyasalar programında TCMB faiz artışıyla gerileyen bankacılık endeksini değerlendirdi.

Bugün TCMB faiz artışı kararından çok bankacılık endeksindeki "sert satışların" kendisine sorulduğunu kaydeden Ökte," Ben de bunun ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Fiyata bakmadan satış olduğu belli. İlk gelen soru bankalara ne oluyor" dedi.

BIST 100 'deki bankacılık endeksinin bugünkü hareketi

Işık Ökte şunları kaydetti:

"2007 yazında küresel likidite krizi başladı. Türkiye, 2007'den 2018'e kadar reel sektörün GSYH'ya oranıyla Çin'den sonra en çok borçlanan ülke oldu. İçerde tam bir tahvil piyasası yok. Sürekli FX borçlanma sarmalına girmişsin. Neden buna girmişsin? Çünkü düşük FX borç verdikleri için. Türkiye'nin bir tane makro sorunu var. Özel sektör FX tarafının ne kadarı gerçek borç, ne kadarı başka yerlerde olan para? Ne kadarı yurt dışında bu paranın bilmiyoruz" ifadelerini kullandı

Öte yandan  Ekonomist Bora Tamer Yılmaz da likidite sorununa dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Faiz artışı fiyatlanıyor olabilir. Daha çok likidite işin içinde gibi...Özel sektörün çok ciddi bir yükümlülüğü var bu yükümlülüğü taşıyan ana direk de bankacılık. Dışardaki kaynak maliyetinin arttığı ortamda likidite biraz işleri zorlaşıyor gibi görünüyor"