Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, güçlü kar rakamlarının Facebook Inc. ve Qualcomm Corp.'u desteklemesi ile birlikte yukarı yönlü açılışı işaret ediyor, ancak yükselişler, yatırımcıların gelecekteki büyümeye ilişkin işaretler konusunda temkinli kalmalarından dolayı sınırlı gerçekleşti. ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 3'ün altına indi ve dolar üç ayın zirvesinden geriledi.

Avrupa'da, ortak para birimi euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faizleri değiştirmemesi ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'nde büyümenin bir miktar ılımlı hale gelse bile sağlam kalmasının beklendiğini söylemesinin ardından dalgalı seyrettikten sonra güçlendi. Avrupa tahvilleri ABD Hazine tahvillerindeki sıçramayı izledi ve Stoxx Europe 600 Endeksi son üç günde ilk yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Sabah Asya seansında, Güney Kore ve Japonya hisse senetleri, yükselirken, Çin ve Hong Kong hisseleri aşağı yönde hareket etti.

Kar sezonunun tüm hızıyla devam etmesi ile birlikte, yatırımcılar, küresel hisse sebetlerinin yükselen faizlerle baş edip edemeyeceği sorusuna yanıt arıyor. Facebook Inc. ve Samsung Electronics Co.'dan gelen iyimserlik işaretleri, bu ay endeksler üzerinde baskı oluşturan teknoloji ve sanayi sektörü hisselerine ilişkin endişelerin dengelenmesine yardımcı oluyor.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasında çekileceği tahmininde bulunması ve buna bağlı olarak Orta Doğu'da jeopolitik gerginliğin artabileceği endişelerinin güçlenmesi ile birlikte yükselişini varil başına 68 doların üzerine taşıdı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü GSYH rakamları açıklanacak.

*Kar sezonu devam ediyor. Karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Amazon.com yer alıyor.

*Japonya Merkez Bankası (BOJ) Cuma günü politika kararını açıklayacak ve çeyrek dönem görünüm raporunu yayınlayacak.

*Kuzey ve Güney Kore liderleri Cuma günü bir araya gelecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:52'de yüzde 0.5 yukarıdaydı ve bu, bir haftayı aşkın sürenin en büyük artışını işaret ediyor.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve bir haftadır ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.3985 seviyesine ulaştı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.3985 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 109.15 seviyesine ulaştı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk yükselişini yaptı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile yaklaşık üç haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.98'e indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez düştü.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan ile yaklaşık 3 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.61'e indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.516'ya geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 68.61 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 1 ile iki haftanın en büyük düşüşünü yaparak pound başına 3.13 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.05'ten az yükselerek ons başına 1,323.41 dolara çıktı.

(16:30'da güncellendi)