Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Çarşamba günkü politika toplantısında geç likidite penceresi faizini piyasa beklentilerinin üzerinde artırdı.

Banka tarafından yapılan açıklamada, enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği belirtilerek, ithalat fiyatlarındaki yükselişin söz konusu riskleri artırdığının altı çizildi. 

TCMB'nin GLP faizini 75 baz puan yukarı çekmesinin ardından kurumlardan, TL'ye ve Türkiye ekonomisine ilişkin görüşler yağdı. Bazı ekonomist görüşleri kötümser nitelikteyken, bazı diğer görüşler fazla kötümser değil. 

FAZLA KÖTÜMSER OLMAYAN GÖRÜŞLER

*Morgan Stanley: Haziran ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı daha bekliyoruz

Morgan Stanley ekonomisti Ercan Erguzel tarafından yazılan raporda, TL'nin TCMB'nin beklentinin üzerinde faiz artırmasına gösterdiği olumlu tepkinin sınırlı kalmasının, Merkez'in eğrinin önüne geçebilmesi adına olumlu bir sürpriz yaratmak zorunda kalacağını öne sürdüğü belirtildi. 

Morgan Stanley'e göre, bunun en az maliyetli yolu, TCMB'nin Haziran ayı toplantısında sadeleştirmeye gitmekle birlikte 50 baz puanlık faiz artışında bulunması. 

Raporda, 7 Mart'taki toplantıdan bu yana TL'nin yüzde 8 değer kaybetmesine ve Brent petrolün yüzde 13 yükselmesine bağlı olarak şirketin 12 aylık TÜFE beklentisinin Nisan ayında 38 baz puanlık artışla yüzde 9.62'ye çıktığı kaydedildi. 

*JPMorgan: TCMB sadece TL'nin Haziran'da rekor düşük seviyeye inmesi durumunda faiz artırır

Banka, TCMB'nin 7 Haziran'da gerçekleşecek bir sonraki toplantısında faiz artırma isteğinin daha zayıf olmasını öngörüyor ve sadece TL'nin belirgin bir baskı altında kalarak Haziran ayında rekor düşük seviyelere inmesi durumunda faiz artışı bekliyor. 

Kurum tarafından yazılan raporda, Türkiye'deki erken seçim sonuçlarının etrafındaki belirsizlik sebebiyle para politikasına ilişkin güçlü bir görüşe sahip olunamadığı bildirildi. JPMorgan, seçim ile birlikte gelecek belirsizliği ve volatilite artışını baz alarak Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı öngörüyor. 

*Goldman Sachs: Faizlerin daha fazla artması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz

Goldman Sachs araştırma ekibi tarafından yazılan 25 Nisan tarihli raporda, TCMB'nin piyasa beklentilerine yanıt vermeyi sürdürmesinin beklendiği belirtildi.

Şirket analistleri, Türkiye'de enflasyonun bir süre daha yüksek kalmaya devam ederek yaz aylarının sonuna doğru zirve yapacağını ve 2018 sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 seviyesine ineceğini öngörüyor. 

Raporda, bu koşullar altında TCMB'nin daha fazla faiz artırması gerektiği yönündeki görüşün korunduğu belirtildi. Bankanın şu anki baz senaryosuna göre, üçüncü çeyrekte 150 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Goldman'a göre, Merkez'in son kararı ve seçim öncesinde TL'de istikrar sağlanmasının öneminin yarattığı riskler göz önünde bulundurulduğunda, bu faiz artışı daha erken bir tarihe çekilebilir. 

*BBVA: Enflasyon görünümüne bakıldığında TCMB'nin daha fazla sıkılaşması göz ardı edilemez

BBVA analistleri Alvaro Ortiz, Adem İleri ve Serkan Kocabaş tarafından yazılan raporda, kurdaki değer kaybı, sağlam kalan iç talep ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ile enflasyonda yukarı yönlü baskıların sürdüğü kaydedildi. Bankanın yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 10.5 seviyesinde. 

Analistler, enflasyon görünümündeki bu bozulma ve potansiyel dış riskler göz önünde bulundurulduğunda, TCMB'nin daha fazla sıkılaşmasının göz ardı edilemeyeceği yönünde görüş belirterek TCMB'nin birincil önceliğinin yüksek enflasyon ile savaşmak olması gerektiğini ifade etti. 

*SEB: Gelecek iki toplantıdan birinde tekrar faiz artırılması muhtemel

Stokholm'de SEB gelişen piyasa stratejisti Per Hammarlund, Merkez'in duyulan minimum ihtiyaçtan biraz daha fazlasını yaptığını belirtti ve küresel yatırımcı duyarlılığının bozulmaya devam etmesi durumunda gelecek iki toplantıdan birinde tekrar faiz artırılmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. 

*UniCredit SpA: TL'de erken seçim öncesi kısa vadeli istikrar sağlanacak

Bankanın gelişen piyasa FX stratejisti Kiran Kowshik, Merkez'in GLP faizini artırmasıyla birlikte TL'de erkem seçim öncesinde kısa dönemli istikrar sağlanacağını belirtti. Yine de, banka, TL'deki kazançların sınırlı kalmasını bekliyor ve liranın yılın ikinci yarısında değer kaybetmeye devam edeceğini öngörüyor. 

KÖTÜMSER GÖRÜŞLER

*Credit Agricole

Credit Agricole stratejisti Guillaume Tresca, “(Faiz artırımı) Yeterli değil, normal bir ortamda 150 – 200 baz puan artırıma gitmeleri gerekiyordu.” dedi.

“Bildirge de hayal kırıklığı yarattı. Söylem daha şahin değildi. Likidite tarafında bir şey yok, öncekinin neredeyse kopyası.” diyen Tresca, “Sadece 'ithal fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketler riskleri artırdı' kısmını eklemişler.” dedi.

Tresca, “Piyasa ve ekonomistler dah fazlasını istiyor; enflasyo yakında yeniden hız kazanacağı için giderek daha fazlasını istiyorlar.” dedi. TCMB'nin 150 – 200 baz puan artırıma gitmesi gerektiğini belirten Credit Agricole stratejisti Merkez'in hala piyasa faizlerinin gerisinde kaldığını ifade etti.

*GAM UK Ltd.

Londra merkezli GAM UK Ltd.'nin fon yöneticisi Paul McNamara, Merkez Bankası'nın 75 baz puanlık faiz artırımının “Muhtemelen TL'yi bir süre korumak için yeterli.” olduğunu belirtti.

Buna karşın fon yöneticisinin TL ve TL cinsinden tahvillerde duruşu “ağırlığı çok azalt, çok aşağı yönlü” şeklinde.

McNamara, konuyla ilgili olarak “Altta yatan sorunlarla ilgili hamle yapılamasına dair bir kanıt göremiyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.

*Ark Capital

Dubai merkezli hedge fonu Ark Capital kurucu ortağı Saed Abukarsh, “Yaklaşan seçimle birlikte politika açıklamasının altta yatan yapısal sorunları değiştireceğini düşünmüyorum.

Dolar/TL 'de yukarı yönlü beklentisini kademeli olarak artıran Abukarsh, kurun 4.2'ye yükseleceğini düşünüyor.

“Seçim yaklaştıkça, Türkiye'den dışarı risk daha fazla risk kaçışı olacaktır” diyen Abukarsh, “Faiz artırımlarının para birimini güçlendireceği şeklindeki varsayım yanlış. Faiz artırımı cari işlemler açığına yardımcı olmayacaktır.” dedi.

*TD Securities

TD Securities gelieşn piyasalar strateji birimi yöneticisi Cristian Maggio, “Kısa vadede faiz artırımı dolar/TL kurunu düşüş serisine çekmek için yeterli olmayabilir.” dedi.

Maggio, “Liranın zayıflaması için alan var, ana sebep faizlerin enflasyonda istikrar sağlamak için 300 – 400 baz puan yukarıda olması gerektiği. Bir yıl önce yüzde 13.50 yeterli olurdu, artık değil. Çünkü yüksek enflasyon derinbir şekilde kemikleşmiş.” dedi.

Maggio'ya göre Türkiye'nin en büyük makro ekonomik dengesizlikliği olan enflasyon sorunu -cari açıkla birlikte- çözülene kadar, dolar/TL trend bazlı olarak yukarı hareket etmeyi sürdürebilir.