Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı politika kararının ardından başkan Mario Draghi, basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıda, Draghi'nin bölge ekonomisine ilişkin ne kadar endişe duyduğu gözlenecek. 

Draghi ve diğer politika yapıcıları, 19 ülkeden oluşan bölge ekonomisinde genişlemenin yavaşlamaktan ziyade istikrar kazandığını söylüyor. 

Ekonomistler, Draghi'nin Haziran ayına dek politika dilinde veya politikada herhangi bir değişiklik duyurmasını beklemiyor. Konuya ilişkin bilgi sahibi yetkililerden edinilen bilgiye göre, Draghi, bunun için Temmuz ayını bile bekleyebilir. 

Frankfurt saatiyle 14:30'da düzenlenecek basın konferansında Draghi'nin değinmesi muhtemel olan önemli noktalar şöyle;

Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları, Euro Bölgesi'nde  geçtiğimiz haftalarda açıklanan ve bölge ekonomisinde hızlanmanın gücünü kaybetmekte olduğuna ilişkin endişe yaratan olumsuz rakamların ardından göstergelerde bir "ılımlılaşmanın" söz konusu olduğunu kabul etti. Yine de, bölge ekonomisine ilişkin iyimserlik sürüyor. 

Bloomberg Economics'den Jamie Murray ve Dan Hanson, "Güçlü ekonomik büyüme, AMB'yi tahvil alımlarından çıkış planında cesaretlendiren en önemli unsur. Olumsuz gelecek bir birinci çeyrek büyüme verisi, AMB'yi parasal sıkılaşma planlarını ertelemeye itebilir" şeklinde görüş belirtti.  

Çekirdek enflasyon ve maaşlar

Bölgede çekirdek enflasyon göstergesi, Mart ayında üçüncü ayda da yüzde 1 seviyesinde kalarak beklentileri karşılamadı. Yine de, fiyat baskılarının arttığına dair işaretler mevcut. 

Basın konferansında izlenecek başka bir konu, Draghi'nin kamu sektörü çalışanları tarafından imzalanan ve enflasyonu destekleyici nitelikteki maaş anlaşmalarının politika yapıcılarını cesaretlendirecek kadar güçlü olduğunu söyleyip söylemeyeceği. 

Euro

Euro Bölgesi ortak para birimi, güçlü geçirdiği 2017 yılının ardından yılın ilk aylarında dolar karşısında yukarı yönde hareket etti, ancak eurodaki kazançlar, ekonomideki hız kaybı ile birlikte Draghi'nin planlarının ertelenmesi konusunda oluşan risk ile giderek azalıyor. 

Tahvil alımlarından çıkış gizlice başladı mı?

Draghi, bunun yanı sıra, tahvil alımlarından kademeli çıkış programlarından bir tanesinin çoktan başlayıp başlamadığı sorusuyla karşı karşıya kalabilir. Deutsche Bank ekonomistleri tarafından yazılan yakın tarihli bir raporda, AMB'nin kurumsal tahvil alımlarını gizlice başlattığı öne sürüldü. Rapora göre, tahvil alımlarının hızı, Nisan ayının bu kısmına dek yarıya indi.