Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün 4.05-4.08 bandında dalgalanan Dolar/TL yeni güne de 4.07'de başladı. Kur daha sonra düşüşe geçerek 4.05'in altına indi. Euro ise 4.93'ten 4.88'e geriledi.

ABD'de beklentileri aşan büyüme verisinin ardından dolar 4.04 seviyelerinde, euro da 4.89 seviyelerindeki seyrini sürdürdü. Borsa ise bugün %0.8 yükselişte.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü 75 baz puanlık faiz artışı kararıyla 4.08'lerden 4.03'e gerileyen dolar, küresel piyasalardaki bozulma ve dolar endeksindeki yükselişle bu seviyelerde tutunamayarak yeniden yükselmişti.

Lira böylece bugün dolar karşısında değer kazanan 2 gelişen ülke para biriminden biri oldu. Dolar endeksi bugün de yükselişini sürdürürken haftalık bazda %1.6 yükselerek 2016'dan beri en iyi haftasını kaydetti.

Euro/dolar paritesi de bugün 1.20 seviyesine geriledi.

Rabobank yolladığı bir raporda dolar endeksindeki yükselişin euro/dolar'da düşüşe neden olduğu belirtilerek "Bu anlamda Euro/TL 'de de geri çekilme gelecek haftalarda sürebilir" dendi. Kurum 4.85'in hedef olduğunu bildirdi. 


A1 Capital Analisti Yunus Şahin Bloomberg HT'ye dolar endeksinde 91.5'lere yaklaşıldığını, Merkez Bankası'nın faiz artışı sayesinde kurun yükselişinin sınırlı kaldığını belirtti. Şahin "Dolar global olarak güçlenmeye devam ediyor. Merkez Bankası kurdaki artışa bariyer oldu." ifadesini kullandı.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı dün Bloomberg HT'ye "Normal şartlarda Merkez Bankası kararıyla kurun 4'lere gerilemesi gerekirdi ama hala 4.07'deyiz. Seçime gidiyoruz ama Merkez Bankası 'TL'yi savunacağım' dedi. Bu bir takım fonların ilgisini çekecektir. Ama kurun 4'ü aşağı kırması için de elimizde bir neden yok" şeklinde yorum yaptı.