Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programında Açıl Sezen'e konuk oldu.

Yükseltürk ABD tahvil faizi ve dolar endeksinin 9 ila 12 aylık dönemde daha da yükselebileceğini öngördü.

Yurt içinde erken seçim kararıyla belirsizliğin sürecinin kısaldığını, bunun da piyasalar için iyi olduğunu kaydeden Yükseltürk "ABD tahvil faizlerinde hızlı hareket, petrolde yukarı yönlü baskı gelişen ülkelerin üzerinde baskıyı arttırdı. Kurda da bu sayede 4, euro'da 5 TL'nin üzerine attık. Belirsizliğin hızlıca ortadan kalkması önemli, 24 haziran sonrasında reformlarla ekonomik yeni hikaye yazmamız lazım." diye konuştu.  

"MB PİYASANIN GERİSİNDE KALDI"

Merkez Bankası'nın son dönemde piyasanın gerisinde kaldığını kaydeden Yükseltürk "GLP faizi biraz piyasa fiyatlamalarının uzağında kaldı. Bu da eleştirilerin artmasına neden  oldu. Ancak Merkez Bankası'nın yapacağı ve yapamayacağı şeyler var. Jeopolitik risklerdeki artışı da göz önünde bulundurursak Merkez 150 baz puan da faiz arttırsa çok etkisi olmayacaktır. Daha önceden enflasyon beklentilerini sert şekilde yönlendirerek gelinseydi bu haftaki adım daha etkili olabilirdi." dedi.

"BASKI ARTACAK"

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bir miktar daha yukarı gidebileceğini, bunun da gelişen piyasalara baskı yapacağını öngören Yükseltürk "Faiz % 3.20 seviyesine kadar çıkabilir. Çünkü ABD'de enflasyon baskısında canlanma görüyoruz. ABD faizlerinde yukarı ivmelenme bence sene sonuna doğru daha da artacaktır, bu da gelişen ülke para birimlerinde baskıyı arttıracaktır." dedi.

Dolar endeksinin 9-12 aylık dönemde 100'ü görebileceğini belirten Yükseltürk içeride de sepet kurda da %5 ile %10 değer kaybı olabileceğini vurgulayarak "Tabii bu bizim önümüzdeki süreçte atacağımız adımlarla da ilgili olacak" ifadesini kullandı.