Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak 2018 yılı 1. çeyrek büyüme erisinin tüketici harcamalarının frenlenmesiyle hafif yavaşlaması bekleniyor. Ancak uzmanlar sıkı istihdam piyasası ve büyük mali teşvikler nedeniyle bu durumun geçici olacağına dikkat çekiyor.

İlk çeyrek büyüme verisinin %2 olması bekleniyor. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde %2.9 oranında büyümüştü.

Moody's Analytics Üst Düzey Ekonomisti Ryan Sweet, "Genel olarak ekonomi iyi yolda, bu yıl ve 2019'da da böyle olmaya devam edecek" diye konuştu.
 
Ekonomistler hane halkının Trump'ın vergi paketinin etkilerini hissetmeye başlamasıyla ekonominin ivmeleneceğini vurguluyor. Yıla zayıf başlangıç yapılsa da vergi indirimlerinin ve artan kamu harcamalarının büyümeyi hükümetin %3'lük hedefe yaklaştıracağı belirtiliyor.

Fed yetkililerinin de zayıf ilk çeyrek büyümesini önemsemeyeceği görüşü hakim... Fed geçen ay güçlü ekonomi ve istihdam piyasasına vurgu yaparak faiz oranlarını artırmış, bu yıl da en az 2 faiz artışı daha yapacağını bildirmişti. Mart ayı toplantısına ait tutanaklarda ise "ilk çeyrek büyümesinde yumuşama geçici olacak" ifadesi kullanılmıştı.
 
Tüketici harcamalarının ise ilk çeyrekte %4'ten % 1.1'e gerilemesi bekleniyor. Bank of America Merrill Lynch'ten Michelle Meyer "Yeni tüketici anketimize göre tüketicilerin %37'si vergi indirimlerinden herhangi bir ekstra gelir elde etmediklerini veya bununla ne yapacaklarını bilmediklerini bildirdi. Bu da vergi indirimlerine tüketici tepkisinin gecikeceğine işaret ediyor" diye konuştu.

Büyüme verisi 15:30'da açıklanacak.

Reuters