Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Avrupa'da hisse senetleri, birleşme ve satın alma faaliyetlerinin oldukça meşgul bir haftanın başlangıcına heyecan getirmesi ile birlikte yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti ve Asya hisse senetleri değer kazandı. Dolar değer kazanırken, Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in kilit çalışma arkadaşlarından birini kaybetmesinin ardından baskı ile karşı karşıya kaldı.

Medya ve gayrımenkul şirketleri yükselişlere öncülük ederken, Avrupa'da ulusal endekslerin büyük kısmı yukarı yönde hareket etti. Ham madde tedarikçilerinin hisseleri, emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle en fazla kaybeden hisseler arasında yer aldı. FTSE 100 Endeksi, Walmart Inc.'nin İngiltere kolu Asda'yı satın almayı planlayan perakendeci J Sainsbury Plc'nin hisselerindeki sıçramayla birlikte yaklaşık üç ayın zirvesine tırmandı. Sterlin, Amber Rudd'un İçişleri Bakanlığı görevinden ayrılması ve yerine Konut Bakanı Sajid Javid'in getirilmesinin ardından değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, mobil telekomünikasyon şirketi T-Mobile US Inc.'nin Sprint Corp.'u hisse yoluyla 26.5 milyar dolara satın alma yönündeki planları ile birlikte yukarı yönde açılışı işaret ediyor. Wall Street Journal'da çıkan bir haberde ise, Marathon Petroleum Corp.'un rakip petrol rafinerisi Andeavor'ı 20 milyar doların üzerine bir fiyatla satın alarak ABD'nin en büyük akaryakıt üreticisi haline gelme planları olduğu kaydedildi.

Şirket birleşme ve satın alma haberlerinin yanında, büyüme verileri ve siyasi gelişmelerden dolayı, küresel varlık fiyatlarını son birkaç gündür belirleyen oldukça fazla sayıda katalizör var. Şirket karları ve ekonomik veriler bu hafta da etkili olmaya devam edecek ve para politikası ve gösterge faizler, Fed'in bir sonraki faiz kararı için toplanması ile birlikte temel odaklanma noktaları olarak kalacak.

Diğer taraftan, petrol ve altın, dolardaki güçlenmenin etkisiyle düştü. Ve Seul'de hisse senetleri, Kuzey Kore'nin Cuma günü, yaklaşan Kim Jong Un ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki zirve öncesi nükleer silahları arındıracağı taahhüdünde bulunmasının ardından, won ile birlikte değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İki gün sürecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı Salı günü başlayacak. Faiz kararı Çarşamba günü.

*Japonya'da, Pazartesi, Perşembe ve Cuma günlerinin tatil olduğu Altın Hafta başladı. Çin piyasaları Pazartesi ve Salı günleri kapalı.

*Avustralya Merkez Bankası para politikası kararı Salı günü açıklanacak.

*Avrupa Komisyonu ilkbahar ekonomik tahminlerini açıklayacak. Bunlar arasında büyüme, enflasyon, borçlanma ve açık projeksiyonları yer alıyor.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam verisinin Nisan ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, önceki aya göre artış göstermesi ve işsizlik oranının yüzde 4'e düşmesi bekleniyor.

*Kar sezonu devam ediyor ve haftanın en önemli rakamları Apple Inc.'den gelecek. Kar açıklayacak diğer önemli şirketler arasında Pfizer Inc., Merck & Co., Cigna Corp., HSBC Holdings Inc., BNP Paribas SA, Standard Chartered Plc, Tesla Inc., BP Plc, McDonald’s Corp. ve Adidas AG.yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:45'te yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve 12 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükselişle bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek yaklaşık üç haftanın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükselerek 15 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Güney Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.8 yükselerek 1,068.05 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.2092 ile 15 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.3725 ile 15 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.96'ya çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.58'e tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1417 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

Emtia

*Altın yüzde 0.6 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,316.03 dolar ile yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesine indi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 düşerek varil başına 67.33 dolar ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

*Londra Metal Borsası (LME) aluminyum yüzde 0.1 yükselerek ton başına 2,225.50 dolara çıktı.

*LME bakır yüzde 0.4 yükselerek ton başına 6,824.50 dolara ulaştı.

(14:40'ta güncellendi)