Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışıyla 4.03'lere gerileyen, ancak küresel piyasalardaki satışlarla 4.08'lere yükselen kur yeni haftaya 4.04'te başladı. Kur daha sonra yönünü aşağı çevirerek 4.03'e geriledi.

Dolar önceki hafta da erken seçim kararıyla 4 seviyesine inmiş ancak burada tutunamamıştı. Bugün Euro/TL 4.91'den 4.89'a geriledi. Dolar endeksi ise 91'in üzerinde..

Borsa ise akşam saatlerinde %3'ün üzerinde geriledi.

"DÜŞÜŞÜ REFERANS OLARAK KABUL ETMEK DOĞRU DEĞİL"

Gedik Yatırım'dan Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye "vadeli piyasalarda nisan vadeli sözleşmelerde vadelerin son günü. Bunun da satışlarda etkili olduğunu düşünüyorum. Hem düşük likidite, hem vade sonu olması nedeniyle bugünkü satışları referans olarak kabul etmek çok doğru değil. 106 bin 200 önemli bir destekti, buranın hızlı şekilde kırılmış olması panik ortamı oluşturdu." diye konuştu. 

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası enflasyon tahminini %7.9'dan %8.4'e yükseltti. Çetinkaya "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilecektir." dedi. Çetinkaya soru cevap kısmında sadeleşmeye uzak olunmadığını belirterek "sadeleşme yönünde nihai adım önümüzdeki dönemde atılacak" dedi. 

4'ÜN ALTI MÜMKÜN MÜ?

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Blomberg HT'ye kurda 4 seviyesinin altını beklemediğini belirterek "önümüzde seçim var. TL'de kırılganlık devam edebilir. MB'nin sıkı duruşu korumasını bekliyoruz. Enflasyonun yine %10.5 seviyesini yükselmesi muhtemel görünüyor dolayısıyla bir süre daha çift hanede kalacağız.

Kurda aşağı yönlü marj hala sınırlı görünüyor. TL'de değerlenme sürecinden uzak olduğumuzu düşünüyorum.
Seçime kadar olan süreçte 4'ün altına gelmesi mümkün görünmüyor" dedi.



ENFLASYON VE FED

Bu haftanın devamında yurt içi ve yurt dışında gündem yoğun. İçeride Perşembe günü Nisan ayı enflasyon verisi takip edilecek. Çarşamba akşamı ise Fed'in faiz kararı piyasalarca izlenecek.

Fed'den bu ay faiz artışı beklenmiyor. Ak Yatırım yolladığı bir notta "Çarşamba günü yapılacak toplantıda gösterge faiz oranının %1,5-%1,75 aralığında sabit kalmasını beklerken, enflasyonist beklentilerdeki artışa dikkat çekilmesini ve açıklamanın dolar hafif pozitif etki yapmasını bekleriz." değerlendirmesine yer verdi.

Ekonomik verilerin yanı sıra erken seçim öncesi gelişmeler ve açıklamalar da piyasanın yakın takibinde olacak. %3 seviyesini aşan ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hareket de doların seyri açısından önemli olacak.