Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Gizem Uzuner'in sorularını yanıtladı.

Dolardaki global yükselişi değerlendiren Matys dolarda güçlü seyrin birkaç ay daha devam edebileceğini öngördü. Matys, TL'de son dönemdeki değer kaybına ilişkin olarak ise "Dolar endeksi yükseliyor, Türk Lirası da güçlü doların kurbanı oldu. ABD tahvil getirilerindeki artış da TL'yi olumsuz etkiledi." dedi.

Fed'in faiz artışlarının doları desteklediğini kaydeden Matys "Fed faiz oranlarını bu yıl 2 kez daha artıracak gibi görünüyor. Bu nedenle doların en azından birkaç ay daha güçlü kalmasını bekliyoruz. Bu durumda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın atacağı adım önemli olacak." ifadesini kullandı.

"FED GELİŞEN PİYASALARLA İLGİLİ ENDİŞELİ DEĞİL"

Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşmasını değerlendiren Matys "Fed gelişen piyasalarla ilgili çok endişeli değil. Daha güçlü dolar riskli varlıklar üzerinde baskı yaratır ama Fed daha çok ABD ekonomisine odaklanmış görünüyor. Enflasyon baskılarının artışına dair işaretler olabilir. Fed'in faiz oranlarını kademeli artıracağını öngörüyoruz." diye konuştu.