Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil Bloomberg HT'ye cari açık verisinin beklentilerin üzerinde olduğunu ve trendin genel olarak olumsuz olduğunu söyledi.

Fertekligil "5 milyar dolara kadar bir açık zaten olasıydı. Sonuçta kötü eğilim devam ediyor. Dış ticaret açığı artıyor. Mart'ta ihracat iyi artmasına rağmen ithalat neredeyse 2 katına kadar arttı, onun da etkisi var. Turizm gelirlerindeki artış durumu kurtarmaya yetmiyor. Yıllık açığın 55 milyar doların üzerinde çıkmasının da not edilmesi gerekli." dedi

Finansman tarafının da olumsuz olduğunu kaydeden Fertekligil "Doğrudan yatırım girişlerinin azaldığını görüyoruz. Portföy yatırımlarında çıkış var, o da olumsuz. Zaten doların yükselişinden bunu anlıyorduk. 4.8 milyar dolarlık bir rezerv azalışı var, bu çok yüksek.

Genel olarak bakınca trend oldukça olumsuz. Altın ithalatında artış devam ediyor. Özellikle ihracat artmasına rağmen petrol ithalatında ve altındaki artış bunu olumsuz etkileyecek. Turizm gelirleri yaz aylarında artar ama bunu telafi etmesi zor gibi görünüyor" ifadesini kullandı.

Cari açık Mart ayında beklentileri aşarak 4.81 milyar dolar olmuş, 12 aylık açık ise 55 milyar doların üzerinde gerçekleşmişti.