Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Trump'ın 7 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tandığını ilan etmesinin ardından, ABD yönetimi bugün büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdı. Yapılan açıklamada Kudüs Büyükelçiliği'nin resmen açıldığı duyuruldu.

Gazze'deki protestolarda ise katliam yaşandı. 43 Filistinli İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448'i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle bin 700 üzerinde Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusu Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerine İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz atıyor.

Filistinlilerin Batı Şeria'da ve Kudüs'te de sokağa çıkması bekleniyor.

ABD elçiliğinin açılış törenine ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner de katıldı. 

Büyükelçiliğin taşındığı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra "Siyon dostu Trump" ve "Trump İsrail'i büyük yaptı" yazılı billboardlar asıldı.

 

İSRAİL ASKERLERİ MÜDAHALE ETTİ

İsrail askerleri, Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde düzenlediği gösterilere müdahale etti. 

Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde gösteriler düzenledi.

Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistinli göstericiler de İsrail askerlerinin müdahalesine taşla karşılık verdi. Kalendiya kontrol noktasındaki olaylarda şu ana kadar yaralananın olmadığı bildirildi.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde de düzenlenen gösterilere müdahale ettiği belirtildi.

Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail helikopterleri attıkları bildirilerle Filistinlilere 'can güvenliği' uyarısı yaparak, gösterilere katılmamalarını istedi. 

Arap Birliği ise Kudüs gündemiyle Çarşamba günü olağanüstü toplanma kararı aldı.

Haberturk.com