Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

2015 yılında yürürlüğe giren Bina Tamamlama Sigortası’nın ilk poliçesisinin kesilmesiyle ürünün yaygınlaşacağına vurgu yapan Rosenberg & Parker Türkiye CEO'su Meltem Gezen, “3 seneyi aşkın bir süredir verilen yoğun emeklerin karşılığı olan bu ilk poliçe için büyük mutluluk duyuyoruz, poliçe ile birlikte geliştirici firmalarının tüketicilerinin teminat altına alınması anlamında çok özel bir seçeneğe daha kavuştuk” dedi.

Bina Tamamlama Sigortası'nın yapılan ödemeleri teminat altına alan bir garanti sözleşmesi olduğunu söyleyen Rosenberg & Parker Türkiye CEO'su Meltem Gezen “ T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Ön Ödemeli Konut Satışı düzenlemesinde bahsi geçen Bina Tamamlama Sigortası, konut sahibi olmak isteyenlerin ön ödemeli konut satışı yoluyla edindiği ev için geliştirici firmaya anahtar tesliminden önce yaptığı ödemeleri teminat altına alan bir garanti sözleşmesi. Bina Tamamlama Sigortası'nın Türkiye'deki ilk poliçesi, Rosenberg & Parker Türkiye'nin aracılığında bir sigorta şirketi tarafından Tepe İnşaat'ın İstanbul Ömerli'deki Tepe Aura Evleri projesi için imzalandı.” dedi.

Bina Tamamlama Sigortası’nın, alternatifleri olan banka teminat mektubu, hakediş sistemi ve bakanlığın kabul ettiği alternatif sistemler gibi diğer sigorta ürünlerinden çok daha farklı özelliklere sahip olduğunu aktaran Gezen, “Bina Tamamlama Sigortası’nın ilgi alanı tüketicilerin ödemelerini teminat altına alarak olası mağduriyetten korunması olmakla beraber, poliçe ülke ekonomisi için de yeni gayrinakdi kaynak sağlaması açısından önemli bir fayda sağlıyor. Ayrıca sigorta şirketlerinin prim hacimlerini ve özkaynaklarını arttırmasında fayda sağlayacak olan bu yeni ürün, bankaların da gayrinakdi kredi portföylerinin bir kısmını sigorta şirketlerine devrederek, karşılık ayırma yükümlülüklerini nakdi kredi olarak kullanabilmeleri avantajını sağlıyor. Bina Tamamlama Sigortası, geliştiricilere de diğer alternatiflerine göre daha iyi şartlar sunuyor. Banka teminat mektubu alternatifinden farklı olarak yükümlülüklerde genellikle teminat aranmaması, daha düşük maliyetinin olması ve geliştiriciye ek süre tanıması en büyük farklılıklar arasında. Ürünün, hakediş sistemine göre en önemli farkı ise, ön ödemeli konut satışı hasılatının tamamiyle geliştiricinin kullanıma açık olması. Tabi bir de Bina Tamamlama Sigortası, her Kefalet Sigortası türünde olduğu gibi, bilançoda pasif (borçlar) kalem olmaması nedeniyle geliştiricilerin bilançosunu da güçlendiriyor.’’ diye konuştu.

Ülke nüfusunun artışına paralel olarak konut ihtiyacının artığını söyleyen Gezen,” GYODER'in 2015 raporuna göre de 2023 yılına kadar 6,6 milyon adet konut ihtiyacı olduğunu, bunun da 400 milyar dolarlık bir sektör yaratacak. TUİK verilerine göre ülkemizde her yıl yaklaşık 500 bin yeni konut satılıyor. Ortalama konut satış fiyatı olan 177 bin ile çarparsak, 90 milyar TL'lik hacim yaratan bir sektörden bahsediyoruz. Geçen sene de bütün teşviklerle beraber 700 bin yeni konuta yaklaşmışız. Dolayısıyla Bina Tamamlama Sigortası ürününün hızla yayılacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Gezen, imzalanan ilk poliçenin ardından Rosenberg & Parker Türkiye'nin şimdiden 2 farklı sigorta şirketinin daha hazırlıklarını hızlandırdığını kaydetti.

İLK POLİÇE TEPE İNŞAAT'A

Bir Kefalet Sigortası türü olan Bina Tamamlama Sigortası ile Tepe Aura projesinden konut sahibi olmak isteyenler konutları teslim alıp alamayacakları endişesi yaşamayacaklarını dile getiren Gezen, “ Son 3 yıldır Rosenberg & Parker Kefalet Sigortası konusundaki 74 yıllık uzmanlığını kullanarak, Türkiye'deki sigorta şirketlerine Bina Tamamlama Sigortası konusunda risk analizi ekibi kurma, ürün eğitimleri, reasürans temini ve risk analizi prosedürleri gibi önemli aşamalarda destek oluyor. Temmuz 2016'da reasürans çalışmalarını tamamladık ve ürünün kullanılabilir hale geldi. Bu gelişmelerin akabinde Bina Tamamlama Sigortası için pilot şirket arayışına geçtiklerini vurgulayan Gezen, “Finansal altyapısı, operasyonel tecrübesi ve projenin uygunluğu gibi kriterleri karşılayan Tepe İnşaat'ın Tepe Aura projesinde karar verdik. Türkiye'nin ilk Bina Tamamlama Sigortası poliçesi sahibi sıfatını taşıyan Tepe İnşaat ve bir sigorta şirketiyle beraber yürütülen risk analizi sürecinin sonucunda Tepe Aura Evleri sahiplerinin bu sigorta ile teminat altına alınıyor” diye söyledi.