Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya varlıkları ve euro, İtalya'da koalisyon kurması beklenen partilerin Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) borç silme talep edeceği haberi ile sert düştü. Silinmesi istenen borçu miktarının 250 milyar euro olduğu belirtildi. 

Financial Times'ın haberine göre, İtalyan varlıkları, ülkenin iki ana popülist partisinin koalisyon anlaşmasına yaklaşması ve ülke borçlarının silinmesi ve ülkenin euro'dan çıkması için bir mekanizma kurulmasını tekliflerini görüşmelerinin ardından ağır baskı altında kaldı ve euro değer kaybetti.

Gösterge italya tahvil faizleri, 15 baz puan artarak yüzde 2.11 seviyesine çıktı ve Mart ayındanki seçimlerden bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesini aştı. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek 1.770 seviyesine indi.

İtalya bankalarının hisseleri de düştü ve bunun sonucu Milano Borsası Avrupa'nın diğer ülkelerinin çoğundan ayrışarak aşağı yönde hareket etti. Bankacılık hisselerini kapsayan endeks yüzde 1.5 geriledi. Italya'da FTSE MIB Endeksi işlem gününü yüzde 2.3 düşüşle noktaladı.