Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu hareket, bu yıl görülen satış dalgasının dünyanın en büyük tahvil piyasasının en dirençli kısmına da yayıldığını gösteriyor.

Uzun vadeli tahvilin faizi, 21 Şubat'ta görülen bu yılın zirvesi yüzde 3.2322'yi aşarak 3.2379'a çıktı ve Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu hareket, traderların artan Hazine tahvil ihraclarını değerlendirmesi ve Fed'in faizi daha da artırma yönünde niyetli görünmesi ile birlikte, 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizlerinin 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından geldi.

30 yıl vadeli tahviller, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesi yakınında dalgalanan enflasyon beklentilerinin baskısı altında. Getiri eğrisinin kalan kısmına göre, bu kağıdın faizi, emeklilik fonları ve hayat sigortası şirketlerinden gelen talepten dolayı, yukarı yönde hareket etme kosnusunda diğer kağıtların gerisinde kalmıştı. Son hareket ise, bu alıcılara rağmen faizin yükseldiğini gösteriyor.

DoubleLine Capita baş yatırım yetkisi Jeffrey Gundlach, 30 yıl vadelilerde kapanış bazında yüzde 3.22 faizin Hazine tahvillerinde "son pivot noktasını" temsil ettiğini düşünüyor.

Gundlach, New York'ta geçen ay yaptığı sunumda, "Ayakta kalan son insan, ancak artık o kadar da sağlıklı bir şekilde durmuyor, 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri," dedi ve "Eğer yüzde 3.22 seviyesi kesin bir şekilde kırılırsa, tahvil piyasaında bir boğa piyasasına destek olacak herhangi bir grafik durumu bulmak mümkün olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.