Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:40'ta güncellendi)

Ris iştahı Salı günü piyasalra geri dönmesi ile birlikte, gelişen piyasa hisse senetleri ve paraları değer kazanırken, euro ve İtalyan tahvilleri de yükseldi. Dolar düşerken, ABD Hazine tahvil faizleri hafifçe yükseldi ve sterlin, İngiltere'de diğer bir seçim olacağı spekülasyonuna bağlı olarak değer kazandı.

ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönlü açılışı işaret ederken, Stoxx Europe 600 Endeksi, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin erken saatlerdeki karışık seyrin ardından bir miktar yükselmesi sonrası hafifçe tırmandı. Gelişen piyasa hisse senetleri yukarı yönde hareket etti ve üç günlük düşüşünü durdurdu. Euro, yatırımcıların dikkatlerini İtalya'da cumhurbaşkanının potansiyel popülist hükümeti önleyebileceğine ilişkin beklentilere çevirmesi ile birlikte kayıp bölgesinden kazanca geçti. İtalyan tahvilleri iki günlük düşüşün ardından değer kazandı. Türk Lirası tüm zamanların en düşük seviyesini gördükten sonra ralli yaptı.

Azalan dış ticaret gerilimi, gelişen piyasalarda güvenin artmasına yardımcı oldu, ancak İtalya'daki siyasi durum küresel piyasalar üzerinde olumsuz etkisini sürdürüyor. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın Çarşamba ya da Perşembe günü bir başbakan seçeceği kaydedildi. Siyasetin dışında, merkez bankaları da bu hafta dikkatlerini üzerlerinde topluyor. Fed Çarşamba günü toplantı tutanaklarını açıklayacak ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) tutanaklarını ertesi gün yayınlayacak. ABD'de bir dizi tahvil ihalesi de yoğun gündeme katkıda bulunacak.

Bank of Singapore Yatırım Stratejisti James Cheo, Bloomberg television'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasalar dalgalı bir yükseliş gerçekleştiriyor," dedi ve "Dış ticaret konusundaki ateşkes halen ilk günlderinde. Bu gerçekten bir ateşkes, henüz bir barış anlaşması değil. Uygulama detayları halen belirsiz. Piyasalarda hale temkinli bir hava var" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Güney Afrika randı ve Rus rublesi yukarı yönde hareket etti. Hong Kong ve Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Aralarında petrolün de bulunduğu emtianın büyük kısmı, dolardaki zayıflamanın da etkisiyle yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Brexit müzakereleri Salı günü Brüksel'de yeniden başlıyor ve Güney Kore başkanı Kuzey Kore'yi görüşmek üzere Washington'da olacak.

*Öte yandan, Salı günü Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg de Avrupa Parlamentosu'nda şirketinin kişiye özel verileri kullnamınuına ilişkin ifade verecek.

*Fed Çarşamba günü 1-2 Mayıs toplantısının tutanaklarını açıklayacak. ABD'de 1. el konut satışlar ve Euro Bölgesi ve Japonya'da PMI'lar açıklanacak.

*İngiltere Merkez Bankası Piyasalar Forumu Perşembe günü Bloomberg Londra'da gerçekleştirilecek. Konuşmacılar arasında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve New York Fed Başkanı William Dudley yer alıyor.

*Cuma günü gerçekleştirilecek Petersburg Forum'unda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, IMF İdari Direktörü Christine Lagarde ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Bloomberg News şef editörü John Micklethwait'in yöneteceği panele katılacak.

*Cuma günü ayrıca, Avrupa Birliği maliye bakanları Brüksel'de son Brexit müzakerelerini görüşecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:41'de yüzde 0.1 yukarıdaydı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1808 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 ile son beş haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.3476 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 111.01 seviyesine çıktı.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 4.563 seviyesine yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 3.07'ye çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 0.57'ye ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.518 seviyesine ulaştı.

*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan ile yaklaşık yedi ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.296 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 değer kazanarak varil başına 72.68 dolar ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,293.86 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

(12:40'ta güncellendi)