Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin sorularını yanıtladı. 

Ermut kurdaki yükselişten ziyade oynaklığın öngörülebilirliği azalttığına dikkat çekerek "sıfırdan yatırımlar, uzun vadeli yatırımlar ve Türkiye'deki mevcut yatırımlar bu tip kur risklerini kendi yatırımları içerisinde, kendi global yatırımları içerisinde hedge edebiliyorlar. O yüzden kısa vadede onlar için bir risk görmüyoruz. Kurun yüksekliği veya alçaklığından ziyade oynaklığı yatırımcılar açısından öngörülebilirlik anlamında bir problem..Türkiye'nin bu açıdan istikrar sağlaması önemli ve yatırımcılarda bunu bekliyor.." değerlendirmesini yaptı. 

Kurun yükselmesinin satın almalar açısından fırsatlar yaratabileceğini, ancak  yatırımcıların pozisyonları için istikrarlı olmasının daha önemli olduğunu kaydetti.

KREDİ NOTLARI VE YATIRIMA ETKİSİ 

Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen notların büyük fonlar ve finansal yatırımcılar açısından önemli olduğunu belirten Ermut biraz daha uzun vadeli bakan sıfırdan yatırımcıların kararlarını daha az etkilediğini dile getirdi. Ermut "Ama neticede ülkemizin algısal açısından önemli bunlar..

Bizim bu anlamda algı açısından daha proaktif davranmamız gerekiyor, kesinlikle bu notu haketmediğimizi düşünüyoruz, aslında Türkiye'ye gelen yatırımcının da farklı düşündüğünü görüyoruz." diye konuştu. 

2018 yılının geneli için yatırım beklentilerini paylaşan Ermut seçimden sonra yılın 2. yarısında yatırımlarda artış beklediklerini bildirdi.

Ermut "globaldeki toplam doğrudan yatırımlarda bir düşüş var; %16-17 seviyesinde bir düşüş yaşanıyor. Türkiye %1'e yakın global doğrudan yatırımlardan pay alıyor, Türkiye'nin hedefi global doğrudan yatırımlardan %1.5 pay almak..Bizim doğru reformlarla, doğru politikalarla, yatırım ortamını iyileştirerek, bu potansiyeli realize etmemiz lazım." dedi.