Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç, BloombergHT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk oldu. Altınsaç, ekonomi cephesinde seçime kadar koordineli izlenimin sürdürülmesinin piyasalar açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Algıdaki bozulmanın tesis edilmesi lazım. Dün TCMB'nin yaptığı hareket, Sayın Zeybekci'nin açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın global prensiplere uyacağız, maliye politikasında gerekli sıkılık sürdürülecek gibi söylemleri sözlü olarak çok iyi. Bunu bozmamak önemli, artık yavaş yavaş aksiyon zamanına geldik. Belki seçimden dolayı biraz gerisinde kalabiliriz. Ama seçim sonrasında bu güvenin tesis edilmesi lazım. Seçime kadar da hata yapma lüksümüz yok. Yanlış açıklamalarla koordinasyonsuzluk izlenimi veren bir durumun çıkmıyor olması lazım"

Altınsaç, seçim sonrasında ise makro ekonomik reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti

"Hem ekonomi yönetimiyle, hem Merkez Bankası'yla, hem maliye politikasıyla burada bir koordinasyon kaybı var algısı oluşmadan güçlü bir şekilde herkes görevini yapıyor olmalı. Bence TCMB geç kalmış olsa bile zor bir karar verildi. Bunu şu aşamada pozitif algılıyorum. Kurda da işler yolunda giderse zamanla geri çekilme olur. Ondan sonrası içinse yeni bir strateji yeni bir makro reforma ihtiyacı var."

Thales Eğitim ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Erda Gerçek de gelişen ve gelişmiş ülkelerin arasındaki en büyük farkın kurumların bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü olduğunu söyledi. Merkez Bankası bağımsızlığının önemine dikkat çekti.

"Ben yaklaşık 20 sene gelişen ülkeler, gelişmekte olan ülkere baktım. Aradaki farkın kurumlar ve hukukun üstünlüğü olduğunu çok net bir biçimde gördüm. Bu hususta gelişenlere baktığımızda bu hususlarda ilerleme kaydeden ülkeler ön plana çıkıyor. Ekonomi kurumlarından biri Merkez Bankasıdır.