Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk Bloomberg HT'ye piyasanın geldiği durum göz önüne alındığında Merkez Bankası'nın biraz geç kaldığını, bunun da kurdaki gevşemeyi sınırladığını söyledi.

Yükseltürk "Merkez Bankası'nın önceki mesajları ve piyasanın geldiği durum göz önüne alındığında daha kararlı adımlar atılmalıydı. Kurun çok hızla 4 Liradan 4.90 seviyelerine gittiği noktada yapılmaması kurdaki gevşemeyi de limitliyor.

Merkez Bankası elindeki silahları çıkarmaya başladı. Bu noktadan sonra büyük ihtimalle bir faiz artırımına daha gitmek zorunda kalacak. Çünkü faiz oranlarına bakınca hala verim eğrisinin gerisinde kaldığını görüyoruz" diye konuştu.

"ÖNGÖRÜLEBİLİRİĞİN DÜŞMESİ KARLILIK ÜZERİNDE BASKI YARATIYOR"

TL'nin seviyesinden ziyade çok hızla değer kaybetmesinin reel sektör hanehalkını fiyatlama davranışlarını etkilediğini kaydeden Yükseltürk her ne kadar ekonomik temeller sağlam olsa da fiyatlama anlamında öngörülebilirliğin düştüğünü, bunun da karlılık üzerinde büyük baskı yarattığını söyledi.

Yükseltürk "Kurun hızlı gittiği dönemlerde dolara panikle saldırı oluyor, bu da daha hızlı değer kazancına neden oluyor. Aslında hedge kültürünün şirketler bazında oturması, gelecekte böyle dönemlerde şirketlerin zararlarını limitleyecektir." diye konuştu.

Yükseltürk kurda çok fazla düşüş olmamasını da şu sözlerle açıkladı; "TL'de yıl başından beri %20 -25 değer kaybı var bunun şirketlere maliyetinin faiz artışından çok daha yüksek olduğunu görüyoruz..Şu aşamada piyasa oyuncularında güven kaybı yaşanıyor, bu da kurun faiz artışına rağmen bu seviyelerde olmasından görülüyor"