Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BLOOMBERGHT/ÖZEL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, Türk finans sektörü temsilcileriyle biraraya geldi.

Toplantı sonrası BloombergHT ve BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan kaynaklar, Merkez Bankası'nın sadeleşme mesajı verdiğini belirtti.

TCMB Başkanı Çetinkaya, ana fonlama kanalı olarak haftalık reponun kullanılmasının planlandığını kaydederek, "Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Yılın ikinci yarısından itibaren cari açıkta iyileşme olabileceğini kaydeden Çetinkaya, "Enflasyonda iyileşme, iç talepte yavaşlamayla gerçekleşecek. Yıllık enflasyonda düşüş Temmuz ayından itibaren yaşanacak. Gelişmeleri takip ederek ilave sıkılaştırma yapabileceğiz" mesajını verdi.

FAİZDE YÜZDE 1 ARTIŞ 10,5 MİLYAR TL YÜK GETİRİYOR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise ilave her yüzde 1 faiz artışının reel sektöre ilave 10.5 milyar TL yük getirdiğini söyledi.

Para va maliye politikalarına ilişkin ek tedbirlerin konulacağını bildiren Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bankacılık sistemi şoklara dayanıklı. Sorunlu krediler için yüzde 75 karşılık ayrılmış durumda. Yapılandırılan kredilerin toplam içindeki payı yüzde 4 civarında. Reel sektörün borçlarıyla ilgili devletin herhangi bir üslenmesi olmaz ancak özel sektöre prim vergi konusuyla ilgili olarak kamu sübvansiyonu oluşturulabilir."

Ayrıca Şimşek, para politikasının yapısal sorunları çözmeyeceğine değinerek, "Tepki fonksiyonu ve alternatifler arasında en iyi tercih gözetilerek karar veriliyor. Sık değişen koşullara göre sık tepki değişimlerine refere edilirse politika bozulur." dedi.