Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:45'te güncellendi)

Traderlar, ABD-Kuzey Kore zirvesinin gerçekleştirileceğine dair işaretlerin etkisiyle, haftaya risk alma modunda başladı ve bunun sonucu Avrupa ve Asya hisse senetleri değer kazanırken, ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti. Euro, İtalya Cumhurbaşkanı'nın euro karşıtı maliye bakanını veto etmesinin ardından değer kazandı.

Avrupa'da ülke endekslerinin büyük kısmı yukarı yönde hareket etti. İşlem hacimleri, ABD ve İngiltere piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı düşük kaldı. İtalya'da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın popülist maliye bakanını veto etmesi sonrası gelen ferahlama rallisini takiben, İtalya hisse senetleri ve tahvilleri kazançlarını geri verdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un ile Haziran ayında yapılması planlanan zirveyi teyit eder görünmesinin ardından, Güney Kore hisseleri ile birlikte yükseldi. Petrol fiyatları, Suudi Arabistan bakanının petrol arzının yılın ikinci yarısında muhtemelen artacağını kaydetmesinin ardından kayıplarını artırdı.

Hisse senetlerindeki hareket, küresel piyasalarda son dönemdeki çalkantılı seyrin ardından olumlu bir başlangıcı işaret ediyor, ancak yatırımcılar bu olumlu havaya uymada biraz yavaş kalabilirler. Londra ve New York tarderlarının tatil sonası döndüklerinde piyasadaki olumlu havanın devam edip etmeyeceğini tahmin etmek oldukça güç. Zira ABD'nin kuzey Kore ile müzakereleri tahmin edilemez bir havada gerçekleşiyor ve İtalya'da popülist liderlerin hükümet kurmayı başaramaması, Euro Bölgesi'ne yönelik tehdidin şimdilik ortadan kalkmasına neden olmasına karşın, seçimlerin tekrarlanması durumunda bu liderlerin gücünü artırabileceklerine ilişkin endişeler devam ediyor.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. Döviz strateji müdürü Ray Attrill, "İtalya'da seçimlere gidileceği varsayımıyla, yeni seçimler öncesi artan belirsizlik döneminde olabiliriz" dedi.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisse senetleri ve paraları değer kazandı. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın sadeleştirme yönünde adım atmasının ardından ralli yaptı ve gelişen piyasa paraları arasında yükselişin lideri oldu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ve İngiltere'de piyasalar tatil dolayısıyla kapalı.

*Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları Brüksel'de Pazartesi günü Kuzey Kore, Yemen ve İran nükleer anlaşması konularını görüşmek üzere toplanacak.

*AB'nin dış ticaretten sorumlu komiseri Cecilia Malmstrom ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Çarşamba günü Paris'te düzenlenecek olan gayrıresmi Dünya Ticaret Örgütü bakanlar düzeyinde toplantısına katılacak.

*ABD'de Cuma günü işsizlik verisi açıklanacak.

*ABD'de Cuma günü Bakan Ross Cumartesi günü, Başbakan Yardımcısı Liu He ile aralarında ZTE Corp. ve dış ticaretin de olduğu konu başlıklarını görüşmek üzere Beijing'e gidecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:28'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük yükselişini yaptı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaptı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düşerek 1,169.77 seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1682'ye ulaştı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.332 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 109.45 seviyesine indi.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 3 sıçrayarak 4.5650 seviyesine çıktı.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.42'ye ulaştı.

*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.436 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 gerileyerek varil başına 66.71 dolar ile yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

*Altın yüzde 0.4 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü yaparak ons başına 1,297.09 dolara indi.

*Brent petrolü yüzde 1.7 düşerek varil başına 75.15 dolar dolar ile yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

(12:45'te güncellendi)