Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın bugünkü sadeleştirme adımını değerlendirdi.

"DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR OLDU"

GCM Menkul Değerler'den Enver Erkan Merkez Bankası'nın geleneksel bir para politikası aracı olmayan GLP kullanımını bırakarak iletişimini netleştirdiğini ve daha öngörülebilir olduğunu belirtti.

Erkan "Eskiden 7,25 – 8 – 9,25 olan faiz koridoru 15 – 16,5 – 18’e yükseltildi. Mevcut sıkı duruşun resmileştirilmesiyle, Merkez Bankası’nın bağımsız politika adımları attığına dair de güven tesis açısından önemli… Merkez Bankası bu adımını 7 Haziran’ı beklemeden attığı için de proaktif bir duruş sergilemiş oldu.

Bundan sonra hedef enflasyonla mücadele ve bu alanda da reformist bir ekonomi yönetimiyle konsensüs içinde proaktif hareketler olmalıdır. " diye konuştu.

"DOLARDA 4.40'LAR GÖRÜLEBİLİR"

Atlas Portföy Fon Yöneticisi Cem Şekerci Bloomberg HT'ye "Merkez Bankası 1 haftalık reponun % 16.5'a geldiğini ve piyasayı buradan fonlayacağını açıkladı. Bu adımın beklenenden önce atılması ekstra olumlu oldu.

Sabah kurda 4.66'lara çıkmıştık, haberle olumlu fiyatlama var. Bu durum bizi 4.40 seviyelerine doğru taşıyacaktır. Kur korkutucu fiyatlamalardan sonra biraz nefes aldı diyebiliriz " dedi.

Merkez Bankası'nın 1 Haziran'da devreye sokacağını belirttiği bu adım sonrası Dolar/TL 4.60'ın altına kadar geriledi.

"İLAVE SIKILAŞMA ANLAMINA GELMİYOR"

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye adımın doğru olduğunu belirterek "Para politikası duruşu açısından ilave sıkılaşma anlamına gelmiyor, sadece mevcut durumu daha normal çerçeveye taşımak olarak görüyorum. Tabii ki koridorun alt ve üst sınırları da yukarı taşınmış oluyor." değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası'nın bu adım sonrası 7 Haziran'da bir adım atıp atmayacağı sorusuna ise Bürümcekçi "MB son toplantı notunda ilave sıkılaşma cümlesini çıkarmıştı, yani aslında 300 baz puanlık faiz artışının yeterli olduğunu düşünüyor, şimdiki düzenleme de sıkılaşma olarak algılanacaksa 7 Haziran'daki toplantıda bir şey yapmasına gerek kalmıyor" yanıtını verdi.