Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Halihazırda Fed faiz artırımı temposunun hız kazanması gibi olumsuzluklarla karşı karşıya olan gelişen piyasalar için şimdi yeni bir engel söz konusu.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısının ardından Başkan Mario Draghi, tahvil alm programının azaltılmasına ilişkin net bir sinyal verebilir.

Yatırımcılara göre bu durum, bazı gelişen piyasalar için Fed'in Çarşamba günkü toplantısından çıkması beklenen faiz artırımı kararından daha etkili olabilir.

Draghi'nin varlık alımlarının sonlandırılmasına ilişkin resmi görüşmeye başlandığını belirtmesi, finansal krizin ardından gelişen piyasalara yönelik fon girişini artıran ucuz para günlerinin sonuna gelindiği sinyalini verebilir.

New York'ta “Bu gelişen piyasalarda yükseliş bekleyenler için bir uyarı.” diyen Exante Data kurucusu ve 2010 ile 2015 yılları arasında Wall Street'in önde gelen Döviz stratejistlerinden Jens Nordvig, “Gelişen piyasalara yönelik Avrupalı fon girişleri inanılmaz bir önemde. Gelişen piyasalar küresel şartlardaki değişime karşı çok hassas.” şeklinde görüş bildirdi.

Gelişen piyasalar için söz konusu diğer riskler arasında şahin Fed, küresel ticarete ilişkin aşılamayan gerginlik ve Kore yarımadasındaki jeopolitik durum bulunuyor.

Johannesburg'da Nedgroup Investments yatırım birimi yöneticisi Robin Johnson, “Fed toplantısı zaten fiyatlandı. AMB'den tahvil alım programının azaltılmasına başlanacağına ilişkin güçlü mesaj gelirse, bence bunun riskli varlıklar üzerindeki etkili daha fazla olur.” dedi.