Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in iki gün süren Para Politikası toplantısının (FOMC) sona ermesiyle Çarşamba günü TSİ 21:00'de 25 baz puan faiz artışı kararı alması bekleniyor. Açıklama öncesinde Bloomberg International Fed Muhabiri Matthew Boesler, Bloomberght.com'a değerlendirmelerde bulundu.

"Gelişen Piyasalar ve İtalya nedeniyle faiz artışında yavaşlama olabilir"

Boesler, Fed Komitesi'nin 3 ve 4 faiz artışı arasında ayrıldığını ancak yıl sonuna doğru Gelişen Piyasalar ve İtalya'da son dönemde yaşanan gelişmelerden dolayı faiz artışında yavaşlama olabileceğine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Mart ayında, Fed Para Politikası Kurulu (FOMC) yeni bir faiz artışı tahminlerini yayınladı. Noktasal grafik Fed yetkililerinin 2018'de 3 veya 4 faiz artışın arasında ikiye ayrıldığını gösteriyor. ABD Borsaları bu hafta ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu yükseliş, Gelişen Piyasalar ve İtalya'daki politik gerilimin toplamda 4 faiz artışı yapılmasına doğru eğilim göstermeyi engelleyemediği gösterdi. Ancak komite üyeleri bu yılın sonunda faiz artırımına dair yavaşlama kararı alabilir ve Gelişen Piyasaları ve İtalya'yı neden olarak gösterebilir"

"2018, 4 faiz artışı için iyi bir fırsat"

Fed Muhabiri Boesler, uygun şartlar altında bu yılın 4 faiz artışı için "iyi bir fırsat" olduğunu ifade etti.

"2015'te faizleri arttırmaya başladıklarında, her yıl 4 faiz artışı yapılmasını tasarlıyorlardı. Ancak 2016'da piyasada meydana gelen bozulmayla 2016'da yalnızca bir kez faiz arttırdılar. 2017'de 3 kez faiz artırımı gerçekleşti, fakat Haziran ve Aralık ayları arasında herhangi bir artış olmadı. Bu sene, uzun bir ara vermek için nedenler olmadığı takdirde, 4 faiz artışı yapmak için iyi bir fırsat"

"Ticaret gerilimi ekonomi için olumlu"

ABD ve Çin arasındaki "ticaret geriliminin" hükümet harcamalarını arttıracağını ve vergi kesintilerine olumlu katkısı olacağını söyleyen Boesler, anlaşmazlığın büyümesi halinde resmin değişebileceğini aktardı.

Pek çok hesaplama ticaret geriliminin ABD büyümesi üzerinde çok büyük bir etkisi olmadığını, vergi kesintilerine olumlu etkisi olacağını ve hükümet harcamalarını arttıracağını ileri sürüyor. Burada olumlu taraf ticaret geriliminin olumsuzluklarını telafi ediyor.Öte yandan ticaret anlaşmazlığı büyürse bu durum değişilik gösterebilir.

"Mortgage faizleri yüksek ama konut satışlarında olumsuz gelişme yok"

Matthew Boesler, mortgage faizlerinin 4 yılın zirvesinde olduğu ancak bunun yavaşmaya sebep olduğunu gösteren herhangi bir ibare olmadığını ifade etti.

"Mortgage faiz oranları 2018'de epey yükselerek yüzde 4.5'e yaklaştı. Bu seviye 4 yılın zirvesi konumunda. Mortgage Bankaları Birliği verilerine göre, şu ana kadar yükselen faiz oranlarının konut satışlarını engelleyen bir duruma yol açtığına dair herhangi bir sinyal yok. Konut fiyatlarındaki yükseliş düşünüldüğünde, bu risk bütün ekonomik büyüme süresince ücretlerdeki artışı geride bıraktı. 30 yıllıklardaki yükseliş somut bir biçimde ekonomik faaliyetlerde yavaşlama olduğunu göstermeye başlasaydı, Fed yetkililerinin sıkılaşma patikasını tekrar düşünmelerine sebep olabilirdi."

"İş gücü maliyeti arttı ama fiyatlar yükselmedi"

Boesler, ABD'de iş gücü maliyetinin artmasına rağmen şirketlerin piyasa paylarını kaybetmemek için fiyatları yükseltmemeyi tercih ettiğine dikkat çekerek, şunları aktardı:

"Fed yetkilileri enflasyonun yüzde 2 hedefinin çok üzerine çıkmayacağına ilişkin ikna olmuş durumda. ABD hanehalkı enflasyon beklentileri, ki bu ana akım modelde gerçek enflasyonun anahtar belirleyicisi, oldukça sabitlenmiş durumda. Daha genel olarak, iş gücü maliyetinin artmasıyla şirketler piyasa payını kaybetmemek için fiyatları yükseltmekten ziyade maliyet azaltıcı önlemlerle kar marjını savunmayı tercih ediyor gibi görünüyor. Enflasyon bariz bir şekilde yüzde 2 üzerine çıkarsa, şirket yönetimlerinin iş stratejilerinde daha büyük bir değişikliğe ihtiyaç olabilir"

Editör: Burcu Cura