Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların gözü kulağı bu akşam Fed toplantısından gelecek açıklamalarda..Fed'in 25 baz puanlık faiz arttırması piyasalarda fiyatlanıyor, ancak piyasalar diğer gelişmeleri izleyecek.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte yolladığı bir notta Fed'in şahinleştiği senaryoda en kötü gelişen ülke kurlarının etkileneceğini söyledi.

Ökte şu yorumu yaptı; "Fed’den ‘hawkish hike’ (1969’dan beri ABD’de en düşük işsizlik oranı ve Lehman öncesine dönmüş emlak piyasası verileri enflasyonist baskıların artması ve Fed’in ölçülü faiz artırımları değil daha yüksek kademeli faiz artırımları gerektirebilir; 2018-2019 Fed faiz artırım beklentileri dot-plot’ta yükselir) senaryosunda ise en kötü etkilenecek varlık sınıflarının yine EM FX (gelişen ülke kurları) ve lokal para birimi gelişen ülke tahvilleri olmasını muhtemel görürüz"  

NOKTASAL GRAFİK

Piyasalar bu yıl toplam 3 veya 4 faiz artışı olacağı konusunda ikiye ayrılmış durumda.

Fed, faiz artış tahminlerini gösteren "dot plot" adı verilen noktasal grafiklerini açıklayacak. Grafik, şu anda bu sene için 3 faiz artışına işaret ediyor, ancak bunun 4'e yükselmesi mümkün. Fed bu durumda piyasaya daha agresif olacağına dair net bir mesaj vermiş olacak.

PİYASA ETKİSİ NASIL OLUR?

Ak Yatırım yolladığı bir notta "2018 yılında bir üyenin bile tahminini yukarı revize etmesi medyan rakamı (3) yukarı çekiyor. Beklentimiz medyanın 4 artırıma yükselmesi ve Eylül ayında artırım yapılması yönünde." dedi. Kuruma göre bu senaryonun gerçekleşmesi dolar pozitif; Euro/Dolar , ons altın, BIST 100 ve gelişen ülke Borsaları negatif olur.

EKONOMİK GÖRÜNÜM

Fed bu yıl için %2.8 olan büyüme beklentisini yükseltebilir. Ekonomistler 2. çeyrek büyümesinin %3'ün ötesinde olmasını bekliyor. Enflasyon tahmininin de revize edilebileceği belirtiliyor.

Faiz kararı Türkiye saatiyle 21:00'de açıklanacak. Başkan Jerome Powell ise saat 21:30'da basın toplantısında konuşacak