Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın gelecekteki faizler için rehber olarak kullandığı "nokta grafiğin" o kadar da önemli olmadığını tekrar tekrar belirtmiş olsa da, Wall Street'in bu konudaki görüşü farklı. 

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günkü toplantısında faizleri yüzde 100'e yakın ihtimalle çeyrek puan artıracak. Yatırımcılar, ABD saatiyle 14:00'da yayınlanacak politika kararı ve açıklamasında, 2018 için bir veya iki kez daha faiz artışı yönünde sinyal verilip verilmeyeceğini gözleyecek. 

Powell'ın basın konferansı ise bundan yarım saat sonra başlayacak. FOMC'de görüşler, bu yıl için üç faiz artışı tahmininin yapıldığı Mart ayı toplantısında eşit bir şekilde bölünmüştü, yani, bir katılımcının bile bu yıl için 4 faiz artışına dönmesi, komitenin medyanını değiştirebilir. ABD ekonomisinde hızlanan büyüme ve enflasyonun hedefe yaklaşması, daha agresif bir sıkılaşma için zemin oluşturabilecek nitelikteyken, maaş artışlarındaki durgunluk ve gelişen piyasalardaki kırılganlık, "temkin"i ön plana getirebilir. 

JPMorgan ABD başekonomisti Michael Feroli, "Piyasa, 2018 noktalarına odaklanacak" dedi ve "Fazla inanç beslememekle birlikte 4 faiz artışına sıcak bakıyorum. FOMC, aslında dile odaklanmış durumda ancak nokta grafiğin daha ön planda olacağı görüşündeyim" şeklinde konuştu.

Powell, Mart ayındaki basın toplantısında, yatırımcılara, nokta grafiğe çok fazla odaklanmamaları yönünde tavsiyede bulunmuştu. 

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler ise FOMC'nin Mart ayındaki bu yıl için üç faiz artışı yönündeki tahminine sadık kalmasını bekliyor.