Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, Haziran ayı para politikası toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Ekonominin iyi bir seyir izlwediğinin altını çizen Powell, işsizlik ve enflasyonun oldukça düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekti.

"Her toplantıda politikayı yeniden değerlendiriyoruz"

Her para politikası toplantısında politikanın yeniden değerlendirildiğini belirten Fed Başkanı, ekonomik koşulların da destekleyici olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine  "kademeli olarak" ilerlediğini söyleyen Powell, son enflasyon verisinin "cesaret verici" olduğunu belirtti. Başkan Powell, enflasyonun aşağı yukarı yüzde 2'lik hedefte olduğunun altını çizerek "Devam etmesini umuyoruz." dedi.

Powell, "Mart ayından bu yana enflasyona bakışımızı değiştirecek bir şey olmadı." dedi. Fed Başkanı, enflasyonun petrol fiyatları nedeniyle yüzde 2'yi aşabileceğinin altını çizdi. Yüzde 2 hedefine bağlı kalınacağını belirten Powell, bu seviyenin aşılması durumunda aşırı tepki vermeyeceğiz." dedi. 

Powell, "Modellerimizde enflasyonun hızlı yükseleceğine dair öngörü yok." dedi.

"İşgücü piyasasının güçlü kalmayı sürdürmesini bekliyoruz." diyen Powell, karar metninin normalleşmeyi yansıttığını ifade etti.

Sözlü yönlendirmeyi kaldırmak için uygun zamanın "şimdi" olduğunu vurgulayan Powell, bilanço daraltmanın beklendiği gibi ılımlı ilerlediğine dikkat çekti.

Faizlerin çok yavaş ya da çok hızlı artırmanın zararlı olabileceğini vurgulayan Powell, Fed'nin açık görüşlü olup verileri takip etmeyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Ticaret politikası endişeleri artıyor

ABD'nin ticaret politikasına ilişkin endişelerin arttığına dikkat çeken Başkan Powell, spesifik ticaret aksiyonlarına ilişkin yorum yapmayacağını söyledi.

Ticaret politikasının etkilerinin henüz rakamlarda görülmediğini söyleyen Powell, ticaret politikalarının şu anda "sadece risk" olduğunu belirtti.

Mali taraftaki vergi indirimlerine ilişkin konuşan Fed Başkanı, "Vergi indirimlerinden kaydadeğer bir etki görmeyi umuyoruz." dedi.

Ücretlerin kademeli olarak artmayı südürdüğünü söyleyen Powell, cretlerde daha hızlı bir artış bekliyordum." dedi.

Fed Başkanı Powell uzun dönemli işsizlk oranının yüzde 4.5'in altında olabileceğini belirtti. Powell, "Varlık fiyatlarına dair birtakım endişeler var." dedi.

"Çok hızlı parasal sıkılaşmaya gitmediğimiz için memnunuz" diyen Powell, "Para politikasında çok hızlı sıkılaştırmaya gitmemeye dikkat ediyoruz." dedi.

Fed Başkanı faizlerin görece yakın zamanda doğal faiz haddine ulaşacağını ifade etti.

Ekonomideki güçlenmenin herkese ulaşmadığını belirten Powell, hanehalklarında kredi balonu tehlikesinin bulunmadığının altını çizdi. Powell, "Finans dışı firmalarda kaldıraç oranı yüksek." dedi.

Powell, "Faiz artırımlarımız nedeniyle getiri eğrisinin yataylaştığını biliyoruz." dedi.

Ocak'tan itibaren her toplantıda basın toplantısı düzenlenecek

Powell, Ocak ayından itibaren her toplantıda basın toplantısı düzenleneceğini belirtti.