Advertisement
HABERLER ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV, Bloomberg HT ortak yayınıyla Show TV’de Gündem Özel'de Ece Üner'in sorularını yanıtladı.

SURUÇ AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa'da AK Partililere yönelik yapılan saldırıya ilişkin, "Seçimlerde elbette ki insanlar farklı görüşlerdedirler ve giderler kendi tercih ettikleri partiye veya kişiye oy verirler. Demokratik bir ortamda olması gereken budur ve hoşgörüyle insanlar düşüncelerini ifade ederler. Bir çatışma, hele hele yaralama gibi bir tablonun olmaması lazım. Umarız kimse hayatını kaybetmemiştir, umarız yine oradaki gerginlik sona erer." dedi.

Kılıçdaroğlu, "Adalete duyulan özlemin giderilmesi lazım. Boğaz Köprüsü'nde boğazı kesilen ve sahibi bile olmayan erler için bütün bunlar için yürüdük. Eğitimde, seçimde hayatın her alanında adalet olsun diye yürüdük. Geldik bir duvar var önümüzde ve bu duvarın yıkılması lazım. Duvarı 24 Haziran'da yıkacağız" diye konuştu.

"Vatandaşlarımız huzurlu bir ülke istiyor." diyen Kılıçdaroğlu, "Yaşanan 16 yılda ciddi gerginlikler oldu. Zaman zaman kinle öfkeyle karşı tarafı tanımlayan söylemler gelişti. Bu ülkede huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Dip dalga dediğimiz dalga bu. İktidara oy vermiş ama verdiği oyun karşılığını alamamış bir kitle var ve bu kitle yönünü değiştirmek istiyor. Bu dip dalgayı tanımlayan ilk olarak referandumdu. İkinci turda Sayın İnce daha ciddi bir destek alacaktır. AK Parti ve MHP'ye oy veren ciddi bir kitle Sayın İnce'ye oy verecektir." ifadesini kullandı. 

Abdullah Gül ile çatı aday tartışmasına ilişkin ise Kılıçdaroğlu, "Sayın Abdullah Gül'ün çatı aday olarak seslendirildiği dönemde özel bir tartışmayı yapmayı doğru bulmadık. Saygıdeğer bir insandır. Süresi dolup ayrıldıktan sonra bir partiye aday olmadı, biz kendisine saygı duyuyoruz. Özel olarak bir görüşme talebimiz olmadı." dedi.

"İNCE'NİN OYUNUN CHP'DEN FAZLA OLMASI NORMAL" 

Kılıçdaroğlu, "İnce'nin performansı gayet iyi. Dinamik, enerjik, güven veren, yeni bir yüz, bir iddia ortaya koyabiliyor. Bu iddianın arkasında durabiliyor. Siyasi olarak kirlenmemiş, temiz bir arkadaşımız. 81 milyonun hakkını, hukukunu sağlayabilecek bir cumhurbaşkanı profili sergilmek istiyor. İnce'nin oylarının CHP'den fazla olması doğal değil mi? İnce'nin oyunun CHP'den fazla olması doğal. Plana gerek yok. Bizim bir A planınmız var, doğru bir tercih. Sayın İnce girecek kazanacak, koltuğa oturacak." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben hayatım boyunca hep rahat oldum. Ben gece yatağımda rahat uyuyorum. Benim verilemeyecek bir hesabım yok. Öc almak gibi bir düşüncem yok. Erdoğan'ın böyle düşünceleri var. Erdoğan'a karşı biri cesaret edip aday olabilir mi? Bizde herkes aday olabilir. "

Kılıçdaroğlu, "Sayın Demirtaş'ı ziyaret etmesi, eşinin Sayın Demirtaş'ın eşini ziyaret etmesi Kürt vatandaşın oyunu almaya yönelik bir hareket olarak yorumlanmamalı. Demirtaş bir cumhurbaşkanı adayı. Bir şeyden suçlu değil, tutuklu. Tüm adayları ziyaret edeceğini söylemişti. Erdoğan'ı da ziyaret etti. İnce 81 milyonun cumhurbaşkanı olma yönünde yola çıktığı için toplumda kavga olmasını istemiyor .Yolun başlangıcını bir araya gelerek yapmalıyız. Erdoğan bir TV programında gelmez, konuşmaz. İlk adımı İnce attı ve tüm liderleri ziyaret eti. Kendi içerisinde tutarlı bir hareket.

"ERDOĞAN İNCE'NİN DİYARBAKIR MİTİNGİNİ YEDİREMEDİ"

İnce'nin Diyarbakır mitingini izleyemedi, yediremedi kendisine. Nasıl olur da bu kadar kalabalık olur diye. Orada istihbarata sormuş. Demek ki istihbarata talimat veriyor Muharrem İnce'yi takip etsin diye. Dünyaya şu masajı veriyor, ben demokrasi ülkesi değil, istihbarat ülkesiyim diye."

"DÜNYAYA AÇIKLAYAMAZSINIZ"

Erdoğan'ın Demirtaş için 'tutukludan aday olmaz' şeklinde yaptığı açıklamaya ilişkin Kılıçdaroğlu, "Bir insanın en temel ilkelerinden birisi seçme ve seçilme hakkı. Mahkum olmamış bir kişi için bu kuralı getirdiğinizde siz dünyaya demokrasiyi nasıl açıklayacaksınız. Dünyaya açıklayamazsınız. Yarın bu kişi beraat etti diyelim ne olacak. Siz bunun önünü kesiyorsunuz. 'Girmeyeceksin seçime'. Bu olayı Türkiye'de yaşamıyor muyuz? Seçim olsaydı ve bunlardan biri aday olsaydı Erdoğan'a göre bunlardan biri giremeyecekti, neden giremiyor. Birinin suçlu olup olmamasını belirleyen hakimdir. " dedi.

OHAL AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'a inanmıyorum. Dün söylediğini bugün yalanlayabiliyor. OHAL'i kaldıracaksa şimdi neden kaldırmıyor?" diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

"16 yıldır iktidardardasın Kandil'e gitmek yeni mi aklına geldi, neden şimdi?" diyen Kılıçdaroğlu, "Terörle mücadele ciddi iş. Oy avcılığı ile terörle mücadele yapılamaz. Kararlı olması lazım. Hükümeti PKK terör örgütü ile aynı masaya oturttular. Bunların terörü bitirme amaçları yok, terörden nasıl yararlanırız diye bir arayış içerisindeler. 16 yılda çözemediler. Senin 16 yılda çözemediğini biz 4 yılda çözeceğiz. Terörle mücadele akıl ve kararlılık işidir. Siz başkalarının akılları ile hareket ederseniz terörü engelleyemezsiniz. Terörün finans kaynağı kesilmeli. Erdoğan'ın ağzından bu çıkıyor mu? Suriye'ye neden girdik? Bir dönem IŞİD'i de destekledi bunlar. Ne zaman Türkiye'ye yönelik eylemlere başladılar o zaman terör dediler." ifadesini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Yüzde 10 barajının kaldırılması, liderleri halkın seçmesi lazım. Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması lazım. İnce'nin restorasyon dediği dönem bir Anayasa değişikliği. Cumhurbaşkanının tarafsızlığı nasıl sağlanacak, anayasa değişikliği ile. Bunun da bir zamana ihtiyacı var. Bu Muharrem Bey seçildikten sonra Anayasa değişkliği için STK, üniversiteleri elbette harekete geçirecektir. Millet İttifakı da destek olacaktır." dedi.

"1 MİLYONA YAKIN ÖĞRETMEN ATANACAK"

"Öğrenci var ise orada öğretmen de olacak." diyen Kılıçdaroğlu, "1 milyona yakın öğretmen atanacak. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmene de son vereceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı politikalarına da son vereceğiz." ifadesini kullandı.

"BANA HAKKIMI TESLİM ETMELERİ LAZIM"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün taşeron işçilerde benim hakkım var. Sizin sorunlarınızı ilk kez gündeme getiren benim. Geçmişte hangi siyasi partiye oy vermişlerse versinler hepsinden oy bekliyorum. Bana hakkımı teslim etmeleri lazım." dedi.

"KİMİN AKLINA GELİRDİ TÜRKİYE'NİN SAMAN İTHAL EDECEĞİ"

"Erdoğan ne hikmetse ekonomiden hiç söz etmiyor." diyen Kılıçdaroğlu, "Duyan var mı, ben duymadım. Vatandaşa bir vaatte bulunması lazım. Bekliyor ben konuşayım ondan sonra mı? Makro ekonomi ile ilgili ne düşünüyor. Faiz yükseliyor. Faize karşıydı neden konuşmuyor? Terzi söktüğünü dikemez. Bu hale getiren bir insan ekonomiyi düzeltemez. Üretirseniz dolar getirirsiniz, tarımınız çökmez. Kimin aklına gelirdi Türkiye'nin saman ithal edeceği? Türkiye'yi bu hale getiren kim, kimler veya hangi politikalar? Hiç karşı çıkmadık hangi köprüye karşı çıktık. Karşı çıktığımız kaç paraya yaptın, bunlar milletin verdiği vergiler ile karşılanıyor. Elin oğlu kaç paraya yaptı, sen kaç paraya yaptın. " ifadesini kullandı.

BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu, "Yapsınlar gereğini. Parlamentonun yetkilerinin hepsini almışlar. Milleti kandırıyorlar. Bu tür konuların ayaküstü alınacağına inanmıyoruz. Biz profesyonel orduya geçmeyi planlıyoruz. Uzun süre askerliğe gerek yok. Biz bunları düşünüyoruz. Uygulamaya koyma aşamasında Millet İttifakı çoğunluğu elde edince oturulur konuşulur." dedi.

"FETÖ KONUSUNDA İNCE İLE ARAMIZDA İKİLİLİK YOK"

FETÖ'nün iadesi konusunda yaptığı açıklamalara ilişkin Kılıçdaroğlu, "Herhangi bir ikililik yok. Muharrem Bey'in dedikleri doğru. Bu dosyalar zamanında işleme koyulmadı. 7 dosya, 7 ayrı mahkeme FETÖ'nün tutuklanması ile ilgili karar alıyor. Adalet Bakanlığı bu dosyaları 8 ay bekletti. Neden bu dosyaları beklettiniz? Hangi gerekçe ile beklettiniz? Amerika diyor ki 'FETÖ ile ilgili somut bilgi gönderin'. Somut bilgi istiyorum diyorlar. Bütün dosyayı gönderirseniz bunu açıp okumazlar. Gönderemiyorlar, bunlar da işin içerisindeler. Siyasi ayağı sensin bu işin. Erin ne günahı var, askeri öğrenciler okuldan çıkarıldı, kim çıkardı komutan, onların ne günahı var. Bunlar çocuk mu kandırıyor. Devleti yöneten 'ben kandırıldım' diyorsa bir dakika orada oturmaz ve istifa eder. Halkından özür dileyip görevinden ayrılması lazım. FETÖ ile mücadele hepsi hikaye. Siyasi ayağı ortaya çıkartacaksınız. Yapamazlar, beceremezler değil yapamazlar. Çünkü kendileri." ifadesini kullandı.

"İktidar topluma güven vermiyor. Kandırılan ve kandırıldığını itiraf eden bir iktidar var." diyen Kılıçdaroğlu, "Boğazına kadar kirliliğe batan bir iktidar var. Gitmemek için her türlü yolu deneyecektir, referandumda olduğu gibi." ifadesini kullandı.

haberturk.com