Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalara gelen satışlar, ticaret gerilimine ilişkin endişelerdeki artış, Fed'deki hafif şahinleşme ve Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını kademeli olarak azaltma kararının birleşiminin hisseleri ve para birimlerini aşağı çekmesiyle birlikte bir miktar hafifleme işaretleri veriyor. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, geçtiğimiz hafta yüzde 1.9 ile bir ayın en büyük düşüşünü sergilerken gelişen piyasa para birimleri göstergesi, altı ayın en düşük seviyesine indi. Gelişen piyasalarda yerel para cinsinden devlet tahvili göstergesi olan Bloomberg Barclays Endeksi ise ikinci haftalık kaybında yüzde 0.8 geri çekildi. 

15 Haziran haftasında gerçekleşen önemli olaylar şöyle; 

*Fed, faizleri bu yıl ikinci kez 25 baz puan artırdı. 

*AMB, tahvil alımlarını yıl sonuna dek bitireceğini açıkladı, ancak faizlerin en az 2019 yazına dek şu anki rekor düşük seviyelerde tutulacağını vaat etti. Bankanın beklentilerden daha güvercin bir tutum takınması, euroyu baskıladı ve doları yukarı çekti. 

*ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den gelecek ithalat ürünlerine 50 milyar dolarlık tarife uygulanacağını duyurarak iki ülke arasındaki ticaret gerilimini artırdı.