Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geniş para fönemi henüz sona ermiş değil.

Küresel merkez bankaları, acil durum teşvik programlarını geri alma yönünde geçtiğimiz hafta önemli adımlar attı.

Finans krizinden bu yana uygulamada olan teşviklerin geri alım sürecinde mesafe alınmış olsa da, MB'ler ekonomilerini desteklemeyi bırakmaya hazır olmadıklarını net bir şekilde ortaya koydu.

Fed'in bu yıl ikinci kez faiz artırımına gitmesinden sonra Başkan Powell, bankanın duruşunu “genişlemeci” olarak tanımladı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) kanadında ise Başkan Draghi, Aralık ayına kadar net varlık alımlarının bitirilmesi kararına karşın önemli miktarda parasal teşviğin sonrasında da geçerli olacağını ifade etti. Euro Bölgesi'nde faiz artırımı en azından 2019 yazına kadar gerçekleşmeyecek.

Önde gelen merkez bankalarından gelen bu taahhütler, geniş para döneminin süreceği anlamına geliyor.

Bank of America Corp. (BofA) dünyanın en büyük merkez bankalarının toplam bilançosunun, Lehman Brothers Holdings Inc.'in çöktüğü Eylül 2008'e kıyasla hala 11.8 trilyon dolar daha geniş olduğunu belitiyor. Ayrıca 12.3 trilyon dolarlık zirvenin sadece az bir miktar gerisinde bulunuyor.

JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerinin gelişmiş ülkelerdeki faiz göstergesi faiz oranının yüzde 1 olduğunu işaret ediyor. Buna göre bir yıl sonra faiz yüzde 1.5'i aşmayacak.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejisi birim yöneticisi Shane Oliver, “Geniş paranın zirvesini gördük, fakat bu doğrudan sıkı paraya gittiğimiz anlamına gelmiyor.” dedi.