Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin eski Hazine Sekreteri Lawrence Summers, gelişmiş ülkelerin başka bir resesyona hem ekonomik hem de siyasi açıdan hazır olmadığı ve merkez bankalarının sadece bir miktar hızlanan enflasyonu durdurmak için faiz artırmaktan sakınmalarının gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Summers, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Pazartesi günü Portekiz'de düzenlenen konferansında, "Başka bir ekonomik gerileme döneminin yaratacağı sonuçlar, enflasyonun yüzde 2'nin bir miktar üzerine çıkmasının beraberinde getirdiği herhangi bir olumsuzluktan çok daha ağır basacaktır" dedi. 

Summers'ın yorumları, ABD dünyanın en güçlü para politikası yapıcılarının 10 yıl önceki finansal krizden bu yana ekonomilerine vermekte oldukları eşi benzeri görülmemiş teşvikleri azaltmaya başladıkları bir zamanda geldi. Fed, geçtiğimiz hafta faizleri 25 baz puan artırdı ve gelecekteki faiz artışlarının hızlanacağını işaret etti. AMB ise tahvil alımları programından kademeli olarak çıkacağını duyurdu. 

Summers'ın açıklamalarına göre, faizlerin bir sonraki resesyondan önce tarihsel açıdan normal seviyelere dönmesi pek mümkün değil. Bu durum da merkez bankalarının elini kolunu bağlıyor. Summers, yeni bir ekonomik gerilemenin, gelişen dünyada halihazırda yükselişte olan popülizm ve korumacılık güçlerini daha da kötüleştireceğini sözlerine ekledi.