Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, olası küresel ticaret savaşına ilişkin paniğin azalma işaretleri göstermesi ile birlikte, Asya ve Avrupa hisse senetlerini izleyerek yukarı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvil faizleri sakin seyrederken, dolar euro ile birlikte hafifçe geriledi ve petrol ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki her sektör yükseldi ve endeks üç günlük düşüşün ardından yukarı yönde hareket etti. Japonya ve Çin'de işlem gören hisse senetleri, erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirirken, Şanghay Bileşik Endeksi, Salı günü altına düştüğü 3,000 seviyesini aşmayı başaramadı. Petrol, OPEC toplantısı öncesi yükseldi. Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny'nin ABD ile Avrupa arasında açılan faiz farkı üzerine yaptığı yorumlar sonrası hafifçe düştü. Avrupa ortak para birimi aşağıda seyretmesine karşın gün içindeki kayıplarının önemli kısmını geri aldı. Sterlin kritik Brexit oylaması öncesi kayıplarını geri alarak yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta başında Çin'e yönelik ticaret tehditlerini artırmasının ve piyasaların bu tedbirlerin Çin'in büyümesini yarım yüzde puanı kadar düşürebileceği tahmininde bulunmasının ardından piyasalara yayılan panik havası sonrası, piyasalar bugün biraz sakinleşti. Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Yi Gang, şoklarla karşılaşılması halinde para politikasını "kapsamlı bir şekilde" kullanacağı yollunda taahhütte bulunarak traderları rahatlatabilir ya da Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein'in tahmin ettiği üzere beklemede kalabilir. Blankfein, gerginliğin artmasını bir müzakere stratejisi olarak tanımlaı.

Gelişen piyasa varlıkları, dış ticarete ilişkin gerilimin Fed'in para politikasını sıkılaştırmayı hızlandırdığı dönem ile çakışmasından dolayı diğer piyasalara göre daha ağır darbe aldı. Ancak gelişen piyasa hisse senetleri Çarşamba günü yükseldi ve bir gün öncesi güçlü kaybının bir kısmını geri aldı. Türk Lirası bu haftasonu gerçekleştirilecek seçimler öncesi kayıplarını geri alırken, onshore yuan, PBOC'un günlük referans kuru beklenenden daha güçlü bir seviyede belirlemesinin ardından değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*AMB Başkanı Mario Draghi, Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü Portekiz'in Sintra kentinde bir panelde bir araya gelecek.

*Brezilya Merkez Bankası Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak.

*İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

*Perşembe günü ayrıca ABD'de işsizlik başvuruları, Yeni Zelanda'da GSYH ve Güney Kore'de ihracat rakamları açıklanacak.

*Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri Cuma günü Viayana'da toplanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:34'te yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 tırmandı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1 ile son altı haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piuasa Endeksi yüzde 0.7 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.158 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3182 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 110.01 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.89 ile yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.37 ile yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü yedinci güne taşıdı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 1.283'te kaldı.

*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.545 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 yükselerek varil başına 65.74 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,273.27 dolar ile altı ayın en düşük seviyesine indi.

*Brent petrolü yüzde 0.5 yükselişle varil başına 75.44 dolara ulaştı.

(16:20'de güncellendi)