Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Bloomberg HT'ye seçim sonrası piyasa beklentilerini anlattı. Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül seçim sonrası ilk etapta piyasada dalgalanma olabileceğini söyledi.

Seçimden hemen sonra piyasayı belirleyecek ana faktörün konjoktürel gelişmeler olacağını belirten Şengül "İçeride siyasi kompozisyonu, dışarıda Fed'i konuşacağız. O yüzden piyasada ilk etapta dalgalanma devam edebilir. Ama Meclis kompozisyonu belli olup bir program ortaya konması yabancı yatırımcıyı geri getirir." ifadelerini kullandı.

Şengül seçimler konusunda herşey yolunda gitse bile dışarıdaki faktörlerin çok yardımcı olmayacağı için kur volatilitesinin seçimden sonra devam edeceğini öngördü. Şengül "Biraz rahatlatıcı gelişme olsa bile dış faktörlerle kur üzerinde baskının devam ettiğini göreceğiz" dedi.

Şengül Merkez Bankası'nın yükselen enflasyonla birlikte faiz artırımına devam edebileceğini, yüksek montanlı olmasa da ayarlamalarla gideceğini, enflasyon düşüşe geçince de aynı miktar ayarlamalarla faiz indirimi olacağını bildirdi.

"Dolar/TL 5.20'Yİ GÖRÜR"

Stratejist Erdoğan Turan Bloomberg HT'ye seçimin 2. tura kalmasıyla kurda daha fazla yükseliş olabileceğini söyledi.

Seçimden önce yatırımcıların pozisyon değişikliği yapmayacağını belirten Turan "yeni bir erken seçim gündeme gelirse kur tekrar yükselir. Bu döngü devam ederse dolar/TL'de sonraki hedef 5.20 gibi bir seviye olur" diye konuştu.

"ÖNCELİK ENFLASYON OLMALI"

Koç Üniversitesi TÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp ise başa kim gelirse gelsin ekonomide önceliğin enflasyonu indirmek olması gerektiğini söyledi.

Demiralp "piyasala faizleri enflasyon daha da yükselecek beklentisiyle yükseliyor. Merkez Bankası attığı adımlarla enflasyon beklentilerini kontrol altına alırsa politika faizi yükselse de uzun vadede piyasa faizlerinde düşüş göreceğiz..Şu an ihtiyacımız olan bu. 'Faizler zaten yüksek, Merkez Bankası dokunmasın' dersek daha da yüksek piyasa faizi göreceğiz. Beklentileri değiştirmemiz gerekiyor" yorumunu yaptı.