Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Seçime dair belirsizlikler ve dışarıda ticaret savaşı endişeleri, Merkez Bankaları'nın politikalarıyla baskı altında kalan TL yeni güne de dolar karşısında değer kaybıyla başladı.

Dün 4.72-4.76 bandında dalgalanan kur bugün erken saatlerde 4.73'ten işlem gördü, ardından gelişen piyasa para birimlerindeki yükselişin de etkisiyle 4.6808'e kadar geriledi. Euro/TL 5.50'den 5.46'ya gerilerken, dolar endeksi 0.2 düşük seyrediyor.

10 yıllık tahvil faizi ise 60 baz puan gerileyerek %16.21' geriledi, bu 1 haftadan uzun sürenin en düşük seivyesi oldu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim tarihini açıkladığı 18 Nisan'dan bu yana dolar ve euro Lira karşısında yükselirken Borsa düştü.

Piyasanın gözü kulağı Pazar günü gerçekleşecek seçimlerde..Uzmanlar bu seçimlere ilişkin daha fazla belirsizlik olduğuna dikkat çekiyor, sadece çıkacak sonucun değil, gelecek hükümetin politikalarının da piyasalar açısından önemli olacağını vurguluyor.

Dolar/TL 'de  1 haftalık beklenen volatilite dün %36'ya yükselerek Mayıs'ta görülen ve yaklaşık 10 yılın zirvesi olan % 39'a yaklaştı.



Londra'daki Nomura International'da stratejist olan Henrik Gullberg Pazar günkü seçimde Recep Tayyip Erdoğan'ın zafer kazanmaması durumunda yatırımcıların muhalefet partisi adayının kazanma olasılığını fiyatlamaya başlayacağını söyledi. Gullberg Erdoğan ve Ak Parti'nin kaybetmesini piyasaların olumlu algılayacağını, Türk Lirası'nın değer kazanacağını öngördü.

Lira bu sene dolara karşı rekor düşük seviyelere gerilerken, Merkez Bankası Nisan ayından bu yana 500 baz puan faiz artırdı ancak Lira dış konjonktürün de etkisiyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül dün Bloomberg HT'ye seçimden sonra dış faktörlerin de etkisiyle kurda volatilitenin devam edebileceğini söyledi.

Stratejist Erdoğan Turan ise Bloomberg HT'ye seçimin 2. tura kalmasıyla kurda daha fazla yükseliş olabileceğini söyledi.