Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg HT'de Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran sorularını yanıtladı. Zeybekci TCMB'nin Döviz satarak kura müdahale etmesine karşı olduğunu belirtti.

Zeybekci, patates soğan fiyatlarındaki artışa ithalat ile müdahale edilmesini doğru olduğunu söyleyerek, "Mayıs ayında yüzde 35 arttı patates fiyatı. Buna göz mü yumayacağız? Bu fırsatçılara karşı mücadele etmemiz lazım. Şartlı, adı ve miktarı belli ve Türk Lirası ödeyerek alacağız. Müdahalemiz belli, miktarı belli, toplam üretimin yüzde 2'si kadar olacak. Gerekirse müdahaleye devam ederiz. Soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Zeybekci kurdaki yükselişe dair "bunun maliyetini ödeyen Türk reel sektörü. Kura müdahale etmemekten kastım suni şekilde müdahale etmemek. TCMB'nin döviz satarak piyasaya müdahalesine karşıyım ve karşı olmaya devam edeceğim. Piyasa makro sonuçlarla ekonomiyi disipline eder. Siz Türkiye olarak para satarak piyasa dolar sürerek oyuna gelmiş olursunuz elinizdeki bitirdiğiniz zaman karşı tarafın kontrolüne girmiş olursunuz ve onlar sizi yönetir artık.

Kendi paranız rezerv para değilse, buna müdahale etme imkanınız hemen hemen yoktur. Bu spekülasyona gelmemek lazım. O oyuna gelmemek lazım. Makro ekonomik dengeler ve MB'nin diğer enstrümanlarıyla müdahale etmek her zaman daha sonuçludur" dedi.

REEL SEKTÖRE ETKİSİ

"Olması gereken şey; özel sektör ve reel sektörün kendi planlamasını kendi yapmasıdır. Dolayısıyla reel sektör ve özel sektör gözüyle bakıyorum. Türkiye büyüyecekse reel sektör eliyle büyüyecek

Türkiye'de reel sektör borçları neden bu kadar arttı? Çünkü Türkiye reel sektörleşiyor, Türk ekonomisi özelleşiyor. Özel sektör ağırlıklı. Üçüncü havalimanını yapıyor, hastaneler, otoyollar ve bir çok enerji yatırımlarımızın tamamı özel sektör yoluyla yapılıyor. Türk ekonomisi 2002'den bu yana 3,5-4 kat büyüdüyse reel sektörün eliyledir

Türkiye'de 17 tane bankanın kredi notunu düşürenler suç üstü yakalanmıştır. Bunu manipule etmek isteyenler bunların tetikçisi haline geldiler.

İhracatçı da kurda oynaklık istemiyor, TL'nin değeri öngörülebilir olmalı. Yüzde 1 artı eksiyle geleceği görmek lazım. TL'nin beklentini üzerinde değerinin düşmesi maliyet anlamında ülkeyi olumsuz etkiliyor. Reel sektörümüzün planlamasını kendisi yapması gerekir."

Zeybekci Türkiye'deki faiz oranlarının yüksekliğinin ekonomik gerçekliği yansıtmadığını belirtti.

PATATES-SOĞAN İTHALATI DOĞRU MÜDAHALE

"Soğan ve patates çok önemli. Bu ay enflasyondaki artışın yüzde 0.38'i patates ve soğandan geliyor. Bu tüketiciye ve vatandaşa haksızlık. Üretim düşüklüğünden değil, hasat zamanı gelmedi daha. Şu anda yaşadığımız sıkıntıyı biliyoruz, bazı yerlerde spekülasyon ve depolama var.

Mayıs ayında yüzde 35 arttı patates fiyatı. Buna göz mü yumacağız?  Bunu tüketiciye vahşice saldırı ve fırsatçılık olarak görüyorum. Bu fırsatçılara karşı mücadele etmemiz lazım. Biz şartlı, adı ve miktarı belli ve sadece Türk Lirası ödeyerek alacağımız şekilde tasarladık. Müdahalemiz belli, miktarı belli, toplam üretimin yüzde 2'si kadar olacak. Gerekirse müdahaleye devam ederiz.

Muhalefetin bunu kullanacğaını biliyorduki hayatları boyunca ne soğan ne patates tarlası bilirler..Bizim tüketicinin ödediği maliyeti engellemekle ilgili müdahalemizi onalr fırsat oalrka görüyorlar ben soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum. "


TİCARET SAVAŞLARI

"Aşırı değerli doların ABD için sürdürülebilir olmadığını hep söylemiştim. Parasal daralma ve faiz artışları gündeme gelince AMB Başkanı da euronun değerlenmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi. Trump da bunları fırsat bildi ve popülist yaklaşımla ticaret savaşlarını başlattı.

"ÇİN'E KARŞI ÖNLEM ALIYORUZ"

"Türkiye Çin'e karşı önlem alıyor. Çin ticarette adil değil. ABD'nin bu konudaki yaklaşımını da bir nebze destekliyoruz. ABD ile müttefikiz ve ABD ile ticarette biz açık veriyoruz. Onlar bizden yaptıkları ithalata 260 milyon dolar civarında ekstra vergi getirdiler, biz de yaklaşık 300 milyon dolar civarında vkarşılık verdik. ABD otomobil ile ilgili soruşturma yapıyor, oradan da ilave vergi gelirse biz de cevabını veririz"

"TÜRKİYE OHAL İLE ANILMAMALI"

"Hala terörle mücadele var, teröre en yakın yaşayan en güçlü ülkeyiz...Türkiye OHAL'le anılan bir ülke olmamalı. Türkiye bu alandan net şekilde çıkmalı. İnşallah bir daha OHAL uzamayacak"

YERLİ OTOMOBİL

"Türkiye zaten şu an yüzde 100 otomobil üretiyor. Başka markalar da olsa üretim kabiliyeti var. Kendi markası, kendi tasarımı ve kendi dizaynıyla belki direk akülü otomobillerle ilgili bölümden gireceğiz, bu pazara girmek için zamanlama iyi, son derece pozitif görüyorum"