Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kur dünkü sert dalgalanmalar sonrası bugün 4.67 seviyesinden 4.59'a, euro 5.47'den 5.39'a indi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın önceliklerinin faizleri indirmek olacağını belirtmesiyle kur hafif yükseldi ve 4.67'den işlem gördü. Kur öğleden sonra ise önce 4.65'in altına gevşedi ardından %1'e yakın değer kaybederek 4.61'e kadar çekildi. Dolar endeksindeki düşüş ve Başbakan'ın OHAL'in kalkabileceğini açıklaması kurun düşüşünde etkili oldu.

Kur ABD'de beklentinin altında kalan özel sektör istihdam verisiyle beraber 4.60'a indi. Küresel çapta da dolar veri sonrası çoğu büyük para birimine karşı değer yitirdi.


2 yıllık tahvil faizi bugün 7 baz puan artışla %20'yi aştı, 10 yıllık tahvillerin faizi de dün % 17.56'ya çıkarak rekor kırmıştı. Dolar/TL dün ani harektle 4.72'ye yükselmiş akşam saatlerinde ise 4.66'ya çekilmişti.

Sparta&Co Kurucu Ortağı Taner Özarslan Bloomberg HT'ye Pazartesi günü yeni kabinenin açıklanacağını hatırlatarak "ekonomi yönetimine kimin geldiği ve icraatlar önemli olacak, doların üzerinde baskı devam edecek" diye konuştu.

T-Bank Hazine Pazarlama Müdürü Cumhur Örnek de Bloomberg HT'ye dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin enflasyonla mücadelenin öncelik olacağını belirtmesiyle kurun 4.66'lara gevşediğini belirterek "piyasada gelecek olan isimler ve akabinde programın ne olacağı oldukça önemli. Enflasyon konusu zaten sorunları tetikleyen ve faizleri yukarı ittiren ana unsur." dedi.

 
PİYASALARDA BUGÜN

Bugün yurt içinde kritik bir veri akışı bulunmuyor, ABD'de Haziran ayı özel sektör istihdam verisi ve akşam saatlerindeki Fed'in toplantı tutanakları izlenecek. Yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de piyasalar açısındna önemli olacak.