Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar Türk varlıklarında bugün yaşanan olumlu performansta yeni kabineye yönelik beklentilerin etkili olduğunu ancak bu iyimser havanın kısa vadeli olabileceğini belirtiyor.

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil bugün açıklanacak ekonomi yönetiminin piyasa açısından önemli olacağına dikkat çekti. Fertekligil "Ekonomiyle ilgili bakanlık sayısının indirilme planı var, bu iyi olacak. Bakanın piyasa dostu olması önemli. Açıklanacak kabine Salı günü piyasaların açılışında çok etkili olacak." diye konuştu.

Fertekligil Lira'da %1'in üzerinde değer kazancında seçimlerin bitmesinin olumlu etkisi olduğunu, ABD tarım dışı istihdam verisinde ücretlerin çok artmamasının da doların değer kaybına yol açtığını belirtti.

"4.50 GÖRÜLEBİLİR"

Ancak Lira'da bu iyimserliğin kısa vadeli olacağını öngören Fertekligil, "Bu, yeni oluşacak hükümete de bağlı, eğer piyasaların güvenebileceği biri olursa yarın hem Borsada yükselme, hem TL'de  4.50'lere doğru bir değerlenme olabilir. Ama beklenen gelişmeler olmazsa olumsuz etkiler. Kurdaki bu gelişmelerin etkisi ise kısa vadeli olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Deniz Yatırım FX İşlemleri Yönetmeni Güven Baykuş da yeni oluşacak ekonomi yönetiminin Merkez Bankası'yla uyumlu şekilde çalışacak olmasının, yurt dışı yatırımcı tarafından da benimsenen kişilerin yer almasının piyasalar açısından olumlu olacağını ifade etti.

Baykuş TL'de kabine etkisi ve ABD'de saatlik ücretlerin beklentinin altında kalmasının TL'ye pozitif yansıdığını kaydederek "borsada 101 binin üzeri, kurda 4.45'lere kadar rahatlama gelebilir. Ama küresel bazda bakınca TL'deki bu rahatlama kısa süreli olabilir. Enflasyon yüksek kaldıkça kurda rahatlama kısa vadeli kalacaktır"diye konuştu.

PİYASADA BUGÜN

Kur bugün %1.2'nin üzerinde düşüşle 4.51'e kadar gerilerken euro %1'in üzerinde düşüşle 5.31'de, Borsa İstanbul %1.7'lik değer kazancıyla 100 binin üzerinde seyrediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam 21:30'da yeni sistemin ilk kabinesini açıklaması bekleniyor.