Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dövizde en doğru tahminleri yapan Investec Bank Plc'ye göre, doların euro karşısında son dönemde gerçekleştirdiği yükseliş, ticaret geriliminin kızışarak küresel gümrük vergisi savaşına dönüşmesinin muhtemel olmamasıyla birlikte sona ermeye hazırlanıyor. 

Bloomberg'in G-10 para birimleri tahmininde bulunan şirketler için yaptığı sıralamada ikinci çeyrekte de bir numaraya oturan Investec Bank Plc, eurodaki görünümün ise bölge ekonomisindeki toparlanmayla birlikte parlaklaştığı görüşünde. 

Investec analistleri, dolarda geçtiğimiz çeyrek gerçekleşen beklenmedik yükselişi tahmin etmişti. Şirketin başekonomisti Philip Shaw, şu an bu dinamiğin değişmekte olduğunu söylüyor ve euronun yıl sonuna dek dolar karşısında yüzde 4 yükselerek 1.22 seviyesine ulaşacağını öngörüyor. 

Shaw, "Eğer ticaret savaşının küresel bir boyuta ulaşacağı konusunda ikna olsaydık, dolar tahminimiz çok daha güçlü olurdu" dedi.

Şirket, euronun 2019 ortalarına dek 1.26 dolara, 2019 sonuna dek ise 1.30 dolara ulaşmasını bekliyor. Bu rakamlar, Bloomberg'in yapmış olduğu anketteki medyan tahminlerin (sırasıyla 1.23 dolar ve 1.26 dolar) üzerinde. Euro, dolar karşısında Pazartesi günü yüzde 0.3 yükselerek üç haftanın en yüksek seviyesi olan 1.1781'e ulaştı.