Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Hisse senetleri, piyasaların ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının bir kez daha şiddetlenmesine hazırlanmaları ile birlikte sert düşerken, dolar değer kazandı ve emtia grubu, gelişen piyasa varlıkları ile birlikte değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Trump yönetiminin gümrük vergisi artırımlarına tabi olabilecek Çin malları için en geniş listeyi açıklamasının ardından son iki haftanın en büyük düşüşüne yönelirken, Stoxx Europe 600 endeksi Mart ayından bu yana en uzun yükseliş serisini sonlandırdı ve MSCI Asya Pasifik Endeksi geriledi. ABD'nin bu adımına karşılık, Çin misillemede bulunacağını kaydetti ve Şanghay'da işlem gören hisse senetleri düşüşe öncülük ederken, yuan zayıfladı.

Ticaret savaşının daha da şiddetlenebileceğine ilişkin endişeler dolar, ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa ülke tahvillerinin çoğunun değer kazanmasına yol açtı. Gelişen piyasa hisse senetleri ve paraları değer kaybederken, metaller, emtia grubunda en güçlü düşüşü gerçekleştiren grup oldu. Bakır, nikel ve çinko sert düştü.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin adımını "bütünüyle kabul edilemez bir zorbalık" olarak değerlendirdi ve şikayetlerini Dünya Ticaret Örgütü'nde (WTO) dile getireceği taahhünde bulundu. Ancak Çin, misillemeye yönelik adımları hakkında detay vermedi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlığının şimdiye dek görülen etkisi, artan tansiyonun Çin hisse senetlerine Amerikan hisselerine olduğundan daha fazla zarar verdiği şeklindeydi. Çin hisse senetleri halen ayı piyasasındayken, S&P 500 Endeksi rekor zirvenin sadece yüzde 3 uzağında.

BlackRock Inc. baş yatırım stratejisti Richard Turnill, Hong Kong'da Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Kısa vadede, bu dişe diş mücadeledeki artışa neyin son vereceğini görmek çok zor," dedi ve "Bu artan endişeler, piyasa getirileri üzerinde baskı oluşturacak ve yatırımcıların portföylerinde daha fazla elastikiyet aramalarına neden olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yaklaşmakta olan kar sezonu, güçlü finansalların son dönemde gelen olumlu ekonomik verileri tamamlaması ve ticaret gerilimlerinden kaynaklanan büyüme endişelerine ağır basması ile birlikte, piyasa beklentilerini destekleyebilir.

Diğer taraftan, petrol new York'ta, özel sektör verisinin ABD stoklarında düşüş olduğunu göstermesinin beklenmesine karşın varil başına 74 doların altına indi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu başlıyor ve kar açıklayacak önemli şiretler arasında JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup ve aynı zamanda Hindistan'dan  Infosys Ltd. yer alıyor.

*Bu haftanın en kayda değer ABD verisi Perşembe günlü Haziran enflasyon raporu olacak. Beklenti, hem manşet hem de çekirdek verilerin yukarı yönde çıkması şeklinde. Bu hafta ABD'de tahvil satışları da oldukça yoğun. ABD Hazinesi toplam 156 milyar dolarlık tahvil ve bono satacak.

*Çin'de haftanın sonunda açıklanacak dış ticaret verileri, öncü göstergelerin daha yumuşak denizaşırı talep ve daha zayıf ihracat siparişlerini işaret etmesi ile birlikte, muhtemelen hafifçe yavaş ihracat artışını gösterecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları, erken saatlerde yüzde 1.1 kadar düştükten sonra biraz toparlandı ve New York saati ile 07:14'te yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 geri çekildi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.1 geriledi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 düştü.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 kaybetti.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Japon yeni dolar karşısında 111.23 seviyesine geriledi.

*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.7 gerileyerek 6.6768 seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1716 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık bir baz puan düşerek yüzde 2.84'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 düşerek varil başına 73.62 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.4 değer kaybederek ons başına 1,250.89 doalra düştü.

(14:30'da güncellendi)