Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kantitatif traderlar için yazın en terletici günleri geldi.

Servetlerini hisse senedi piyasalarındaki gelgitlere bağlayan sistematik traderlar, bir Wall Street tahminine göre sekiz yılın en kötü getirisini kaydediyor.

Geniş çaplı piyasa ayakta kalırken, hisse senetlerini karlılık ve fiyat volatilitesi gibi özelliklerine göre değerlendiren faktör bazlı yatırım sonuç vermedi. Örneğin, AQR Capital Management LLC'nin -sektörün en büyükleri arasında bulunan- 1.9 milyar dolarlık yatırım fonu, geçtiğimiz ay başladığından bu yana en sert kaybını kaydetti.

Hisse senetlerinde volatilitenin ve ekonomiye ilişkin endişelerin artması da mevcut durumun üstüne tuz biber ekiyor.

Söz konusu durumun bir nedeni: Ters yönde hareket etme eğilimi gösteren faktörler birbirini dengelemede başarısız oldu ve geçtiğimiz ay birlikte düştüler.

Geniş çaplı piyasayı dengelerken ucuz fiyatlanmış şirketlerde pozisyon alımı -değerin piyasa nötr versiyonu- 2011'den beri en kötü çeyreğini kaydetti. Teknoloji hisseleri gibi yüksekten uçan şirketlerde pozisyon alan momentum ise iki yıldan uzun bir sürenin en sert aylık düşüşünü gerçekleştirdi.

AQR'den Jacques Friedman, “Bu belirli dönemde değerin kötü performansı belirleyici oldu. Momentum ve kalite gibi tamamlayıcı temalar, değerin düşük performansını telafi edecek kadar yüksek değildi.” dedi.

AQR Hisse Senetleri Piyasa Nötr Fonu, Bloomberg verilerine göre Haziran'da yüzde 4.8 düşerek başlangıç yaptığı 2014'ten beri en kötü aylık performansını kaydetti.