Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD ile Çin arasında pek hafifleme işaretleri göstermeyen ticaret savaşına ilişkin endişelerin sürmesine rağmen, dünkü sert satışların ardından yükseldi. Yen değer kaybetti be petrol, son iki yılın en büyük düşüşünün ardından sakinleşti.

Hisse senedi piyasaları, Sydney'den Hong Kong'da, ABD ve İngiltere endeks vadeli kontratları ile birlikte yükseldi ve Trump yönetiminin dış ticaret konusundaki duruşunun büyüme görünümünü zayıflatacağı endişeleri ile dün görülen kayıplarının bir kısmını geri aldı. Çin hisse senetleri diğerlerine göre daha iyi performans gösterdi. Asya para birimleri, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının yarattığı tedirginlikle baskı altında kaldı. Petrol sert düşüşün ardından sakin seyrederken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi hafifçe yükseldi. Offshore yuan önceki kayıplarını geri aldı, ancak ABD doları karşısında geçen hafta merkez bankasından sözlü müdahale gelmesine neden olan kilit seviyenin üstünda kaldı.

Traderlar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlığının daha da şiddetlenme olasılığı ve bunun küresel büyüme üzerindeki olası olumsuz etkisi ile mücadele etmeye devam ediyor. Washington ve Beijing'in şimdi, şirket arz zincirlerini bozabilecek ve tüketiciler için fiyatların yükselmesine neden olabilecek ticaret savaşı konusunda anlaşmaya varmak ya da durumu daha da kötüleştirmek için yedi haftaları var. Her iki ülke arasındaki üst düzey ticaret görüşmelerinin durma noktasına geldiği kaydedilirken, yatırımcılar dikkatlerini kar sezonuna ve ekonomideki büyümeye çevirmeye hazırlanıyor.

Richmond, Virginia'da RiverFront Investment Group baş piyasa stratejisti Kevin Nicholson, "Ticaret görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanana dek, uluslararası piyasaların ABD piyasalarına oranla daha kötü performans gösterdiğini göreceğiz," dedi ve "S&P 500 Endeksi muhtemelen 2,600 ve 2,800 puanları arasında kalacak. Destek kar büyümesinden gelirken, sorunkar ticaret geriliminden kaynaklanıyor. Emtia grubu ticaret savaşında kaybedenlerden olacak ve RiverFront emtia varlıklarını azalttı" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu başlıyor ve kar açıklayacak önemli şiretler arasında JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup ve aynı zamanda Hindistan'dan  Infosys Ltd. yer alıyor.

*Bu haftanın en kayda değer ABD verisi Perşembe günlü Haziran enflasyon raporu olacak. Beklenti, hem manşet hem de çekirdek verilerin yukarı yönde çıkması şeklinde. Bu hafta ABD'de tahvil satışları da oldukça yoğun. ABD Hazinesi toplam 156 milyar dolarlık tahvil ve bono satacak.

*Çin'de haftanın sonunda açıklanacak dış ticaret verileri, öncü göstergelerin daha yumuşak denizaşırı talep ve daha zayıf ihracat siparişlerini işaret etmesi ile birlikte, muhtemelen hafifçe yavaş ihracat artışını gösterecek.

Hisse Senetleri

*MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:03'te yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.

*Avustralya'da S&P/ASX Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.

Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 112.21 ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1682 sviyesine çıktı.

*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 6.7043 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.86'ya çıktı.

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.63'e ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek varil başına 70.82 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,244.56 dolara ulaştı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.8 yükselerek ton başına 6,191 dolara çıktı.