Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu "BB+"dan "BB" seviyesine indirdi, not görünümünün "negatif" olduğunu duyurdu.

Açıklamada, enflasyondaki sıçrama ve cari açıktaki artış nedeniyle makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin kuvvetlendiği ifade edildi.

Not veya görünümde indirim piyasalarda önceden fiyatlandığı için Türk varlıkları karara sert tepki vermedi.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'ye "Yeni kabinede ekonomiyle ilgili yeni adımlar atılacak mı bunlar bekleniyor, Fitch bunu görmeden, mevcut ekonomik görünümü dikkate alarak bir karar almış ama hükümet tarafından gereken adımlar atılırsa genel olarak ederecelendirme kuruluşlarının beklentilerinde olumlu tarafa geçme ihtimali olabilir.

Moody's de 1 ay önce görünümü negatife  çekmişti, buradan da 2 ay içinde not indirimi görebiliriz" diye konuştu.

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye Fitch'in kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına indirdiği dönemden bu yana makro ekonomik dinamiklerde kötüleşme olduğunu, volatilitetenin de arttığını söyledi. Altınsaç "Enflasyon, büyüme, bütçe tarafı farklılaştı. Dolayısıyla bir bozulma varsa not düşüşü olabilir" diye konuştu.  

Altınsaç kısa vadede Moodys'den de not indirimi gelmesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

Stratejist Doç. Dr. Evren Bolgün Bloomberg HT'ye kararın önden yüklemeli olduğunu belirtti. Bolgün konuya dair "kabine yeni atandı, herhangi bir program henüz açıklanmamışken Fitch hızlı hareket etti. Hükümetin somut icraatlarını beklemeden notu indirmesi şaşırtıcı. Bekleyip sonraki değerlendirmesinde bunu yapabilirlerdi. Önden yükselemeli bir karar oldu. İçeriğindeki söylemlerin hepsi mevcut ekonomik durumu gösteriyor" yorumunu yaptı.



Fitch Türkiye'nin yanı sıra Sırbistan, Vietnam, Paraguay, Makedonya'yı da BB notuyla derecelendiriyor.



GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede not görünümünün negatife inmesinin "olası not indirimleri" için açık kapı bıraktığına dikkat çekiyor.

Erkan "Ana dayanak noktalarına bakacak olursak; Fitch, cari açıktaki genişleme, küresel dış finansman ortamının daha da artması, Döviz ku  ru  ndaki düşüşün özel sektör üzerindeki etkisi ve enflasyona sıçramasıyla makroekonomik istikrarın aşağı yönlü risklerinin arttığına inanıyor.

Fitch not indirimi için gerekli argümanların oluştuğuna kanaat getirdi ve kredi notunu indirdi, ancak asıl önemli olan kredi notunun indirilmesinden ziyade, görünümün negatif olarak belirlenmesidir. Bu, olası not indirimleri önümüzdeki süreçte olabilir demek oluyor." ifadesini kullandı.

İlerleyen dönemde ekonomide yüksek enflasyon, yüksek cari işlemler açığı, yüksek Hazine borçlanması, para politikasının güvenilirliği gibi konularda çözüm odaklı reformist aksiyonlara giremezsek kredi notunun daha da düşebileceğini sözlerine ekledi.