Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:35'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları ile birlikte, yatırımcıların bir dizi şirket kar açıklamasını ve bununla beraber Fed'in dünyanın en büyük ekonomisinde para politikasına ilişkin son işaretlerini hazmetmeye hazırlanmaları sonrası hafifçe geriledi. Euro hafif değer kaybederken, emtia grubu yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 endeksi'nde, madencilik ve kimya şirketlerindeki artışlar telekomünikasyon ve kamu hizmet şirketlerinin hisselerine gelen satışlarca dengelendi. Nasdaq vadeli kontratları, hayalkırıklığı yaratan abone artış rakamının ardından açılış öncesi işlemlerde, Netflix Inc.'nin sert düşüşü ile birlikte geriledi. Japonya hisse senetleri Asya'da diğer hisselere göre daha iyi performans gösterirken, Japon yeni Ocak ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında tutundu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi üç günlük düşüşünü durdurdu ve Avrupa ülke tahvillerinin çoğu değer kazandı.

Şirket karları ve para politikasına ilişkin beklentiler bu hafta piyasa beklentilerini yönlendiren unsurlar oldu. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomik güçleri arasında kötüleşen ticaret ilişkilerinden kaynaklanan olumsuz havanın biraz dağılmasını sağladı. Şimdiye dek açıklanan şirket karları karışık geldi;  Deutsche Bank AG ve Bank of America Corp.'un sonuçları beklenenden iyi çıkan sonuçları, Netflix'in sonuçlarından kaynaklanan hayalkırıklığını dengeledi.

Bugün, Fed Başkanı Jerome Powell, Senato'da yapacağı sunumda para politikasının daha da sıkılaştırılması için zemin hazırlayan bir konuşma yapabilir. Piyasalarda dikkatler, Powell'ın konuşmasında, faizleri çok fazla artırmak için çok az neden olduğunu söyleyen Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'ye göre daha şahin bir ton kullanıp kullanmayacağına çevrilecek.

Societe Generale küresel sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Kit Juckes, hazırladığı notta, "Powell'ın piyasayı şahinliği ile şaşırtacağından şüpheliyim," dedi ve "ABD ekonomisi iyi durumda, ancak Başkan (Trump) küresel senkronize büyümeyi yerle bir ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Emtia grubu, Pazartesi günü 11 ayın en düşük seviyesine indikten sonra, petrolün New York'ta varil başına 68 dolar civarında sakinleşmesi ile birlikte yükseldi. Gelişen piyasa hisse senetleri ikinci günde de aşağı yönde hareket ederken, para birimleri değer kazandı. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının çekirdek enflasyon göstergesinin yedi yılın en yüksek seviyesinde çıkmasının ardından değer kazandı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Karlarını açıklayacak şirketler arasında Goldman Sachs, Morgan Stanley, American Express, Microsoft, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Unilever, Johnson & Johnson ve IBM yer alıyor.

*Fed Başkanı Powell Senato Bankacılık Komitesi'ne yarı yıl Para Politikası Raporu'nu sunacak ve kanun koyucuların sorularını yanıtlayacak.

*Euro Bölgesi'nde Çarşamba günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisinin yıllık bazda hafifçe yükselerek yüzde 2 seviyesine ulaşması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:28'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1724 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3242 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.85'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.35'e geriledi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 67.95 dolar ile yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesini gördü.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.4 düşerek ton başına 6,168.50 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,242.92 dolara yükseldi.

(14:35'te güncellendi)