Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, Salı günü Senato'ya yaptığı sunumda, Fed'in faizleri kademeli olarak artırmayı sürdürme planının "şu an için" en iyi yöntem olduğunu belirtti.

Powell'ın kullanmış olduğu bu dil, ticaret savaşı gerilimindeki potansiyel artışın çıkaracağı zorlukların bulunduğu bir ortamda mali teşvikler büyümeyi desteklerken Fed'in faizleri ne noktaya kadar yükselteceğinin belirsiz olduğunun altını çiziyor. 

New York'ta TD Securities küresel faiz stratejisi yöneticisi Priya Misra, "Powell, mali politilanın uzun dönemli büyüme üzerindeki etkisinin belirsiz olmasıyla birlikte opsiyonelliği ve esnekliği sürdürmeye çalışıyor" dedi ve "Fed Başkanı, faiz artışlarının temposunu yavaşlatma veya faizleri nötr faizin üzerine çıkarmama konularında açık kapı bırakıyor" diye konuştu. 

Powell'ın sunumunun ardından S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselirken ABD 10 yıllıklarının faizi, yüzde 2.86'da fazla değişmedi.

Bank of America ABD başekonomisti Joseph Song ise, Powell'ın "şu an için" referansının, ülkede açıklanacak ekonomik verilerde ticaret gerilimi kaynaklı bir bozulma görülmeye başlanması durumunda, Fed'in yavaşlayacağı fikrini gösterdiğini belirtti. Song, bir yandan, ABD'deki vergi indirimlerinin, ekonomi için daha uyarıcı olabileceği ve Fed'in sıkılaşmasını hızlandırabileceği görüşünde. 

Çarşamba günü Washington saatiyle 10:00'da Senato Finansal Hizmetler Komitesi'ne açıklamalarda bulunacak olan Powell, kısa va uzun vadeli Hazine tahvili faizleri arasındaki farkın daralmasının, Fed'in nötr faize ne kadar yakın olduğuna ilişkin ipucu veriyor olabileceğini belirtmişti.